PROTIV ZAKONA O RADU

Ženska fronta iz Sabora izašla pjevajući Internacionalu

15.07.2014 u 12:49

  • +13

Brojni prosvjedi i prikupljanje potpisa GONG-a za izmjene zakona na Markovom trgu

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Bionic
Reading

Predstavnice Ženske fronte i udruga GONG na saborskoj galeriji pratili su glasovanje o Zakonu o radu. Nakon što su prihvaćeni svi Vladini prijedlozi i odbačeni svi amandmani oporbe, sabornicom su zaorili ženski glasovi pjevajući poznatu radničku himnu Internacionalu

Predstavnici Ženske fronte, organizacija za zaštitu prava seksualnih manjina te GONG-a okupili su se danas ispred Hrvatskog sabora kako bi zastupnike, koji danas završavaju redovan rad, još jednom podsjetili na svoje zahtjeve i zatražili potporu za njih.

Pratili su i rad zastupnika sa saborske galerije te su nakon usvajanja Zakona o radu, u znak protesta, na izlasku zapjevale radničku pjesmu, himnu međunarodnog revolucionarnog socijalizma Internacionalu. Potpredsjednica Sabora SDP-ova Dragica Zgrebec molila ih je da u tišini napuste dvoranu. Prosvjednice nisu poslušale, ali su vrlo brzo, svojom voljom, napustile Sabor.

Uoči glasovanja, Rada Borić iz Ženske fronte naglasila je kako Sabor danas donosi dva vrlo važna zakona za žene – o radu te o životnom partnerstvu osoba istog spola.

Zadovoljna je što su mnogi zahtjevi udruga civilnog društva u javnoj raspravi uvaženi, posebice oni vezani uz Zakon o životnom partnerstvu.

'Taj je zakon zasigurno korak naprijed, jer mijenja dosta toga, no bojimo se da i dalje ostaje diskriminatoran, jer ne izjednačava istospolne zajednice u svim segmentima kao što su heteroseksualne zajednice', kaže Borić.

Zako o radu je, nažalost, izuzetno diskriminatoran za žene, za sve radnike i radnice, ocijenila je Borić izažavajući bojazan da pravo 8+8+8, izboreno prije stotinu godina, više ne postoji, niti će postojati.

Žene su najviše pogođene tim 'fenomenalnim outsourcingom' budući da su one najviše u uslužnim djelatnostima, upozorila je Borić.

Poručila je i kako najviše smeta to što je država, koja stalno govori da podržava obitelj, diskriminatorna prema trudnicama, jer će one sada lakše dobiti otkaz.

'Novi zakon o radu je bez pravih mjera kojima bi poticao zapošljivost žena i upravo su žene te koje mjere štednje najviše pogađaju', naglasila je Borić.

Za Zakon o životnom partnerstvu kaže daje zasigurno korak naprijed, jer mijenja dosta toga, no izražava bojazan da i dalje ostaje diskriminatoran, jer ne izjednačava istospolne zajednice u svim segmentima kao što su heteroseksualne zajednice.