ZAKONOM PROTIV NEODGOVORNIH RODITELJA

Dijete može čekati alimentaciju najdulje tri mjeseca

15.07.2014 u 11:51

Bionic
Reading

Hrvatski sabor donio je danas Zakon o privremenom uzdržavanju koji bi trebao stati na kraj neplaćanju alimentacije za djecu

Novi zakonom, uz ostalo, prepolovit će vrijeme u kojem dijete može čekati alimentaciju, na najdulje tri mjeseca. Nakon toga se privremenim uzdržavanjem uključuje država, a naposljetku će se neodgovornim roditeljima, dužnicima za alimentaciju, slati ovrha na iznos duga, uvećanog za kamate.

Sabor je izmijenio Zakon o šumama i tako omogućio da se šume i šumska zemljišta koja se prostornim planom proglase građevinskim područjem izdvoje iz šumskogospodarskoga područja.


Izmjenama je omogućena gradnja golf igrališta i kampova koji su prostornim planom predviđeni na šumi i šumskom zemljištu, s tim da se te površine ne uključuju u građevinsko područje, nego ostaju u šumskogospodarskom području RH.

Izmijenjen je i Zakon o policijskim poslovima i ovlastima, a na temelju tih izmjena osnovat će se Vijeće za građanski nadzor nad primjenom policijskih ovlasti. Izmijenjen je i Zakon o sigurnosti prometa na cestama pa, uz vozače motornih vozila, mobitel u vožnji ubuduće neće smjeti upotrebljavati ni biciklisti ni vozači tramvaja.