PREDIZBORNA MATEMATIKA

Moguće je pobijediti Josipovića i Grabar-Kitarović

15.07.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Hoće li se bitka za budućeg hrvatskog predsjednika svesti na dvoboj između aktualnog stanara Pantovčaka Ive Josipovića i izazivačice iz redova HDZ-a Kolinde Grabar-Kitarović, ili će se pojaviti i račune im pomrsiti treći kandidat. U Hrvatskoj već duže vrijeme postoji evidentno nezadovoljstvo političkim establišmentom i velikim strankama, ali čim se približe izbori birači se odmah grupiraju oko dva velika tabora koja predvode naše najveće stranke, HDZ i SDP

Treći čovjek bi mogao biti Milan Kujundžić koji prema anketama javnog mnijenja ima podršku od 4,3 posto birača, a da ga gotovo ni nema u javnosti. Prema nekim mišljenjima Kujundžiću bi moglo ići u prilog što je HDZ nominirao Kolindu Grabar-Kitarović jer je riječ o kandidatkinji sličnog profila političara poput Ive Josipovića što otvara prostor kandidatu drugačijeg pristupa da se nametne. Kujunudžić kaže da sam još uvijek nije prelomio hoće li se kandidirati. Prema njegovim riječima u koaliciji stranaka Savez za Hrvatsku kojoj pripada željeli bi ga kandidirati, ali on nije, kako kaže, pohitao prihvatiti ponudu. U svakom slučaju, naglašava, Savez za Hrvatsku će imati svoga kandidata.

'Prije svega, cijenim Ivu Josipovića i Kolindu Grabar-Kitarović i bilo bi ih teško pobijediti jer iza njih stoji moćna stranačka infrastruktura, no ne i nemoguće', kazao je Kujundžić, odškrinuvši vrata ambicije. Konačnu odluku tko će biti kandidat Saveza za Hrvatsku donijet će iza ljeta jer se još uvijek ni ne zna kada će biti izbori, a male stranke poput članica Saveza nisu financijski moćne da bi mogle podnijeti dugu kampanju.
Za sada u igri za budućeg predsjednika imamo dvoje kandidata. Aktualnog predsjednika Ivu Josipovića podržava tek HNS dok njegova matična stranka SDP koju razdiru unutrašnji problemi još uvijek šuti. Navodno će se o potpori Josipoviću izjasniti tek u rujnu, a s nepredvidljivim šefom stranke Zoranom Milanovićem nikad se ne zna.

Izazivačica Kolinda Grabar-Kitarović iza sebe ima potporu HDZ-a, ali i koalicijskih partnera HSP-a dr. Ante Starčević i HSS-a. Kako nam je kazao glavni tajnik Pero Ćorić, glavni tajnik HSP-a dr. Ante Starčević će podržati Kolindu Grabar-Kitarović jer ima potpisan dogovor s HDZ-om još iz Vukovara 2010. godine o zajedničkom izlasku na predsjedničke i parlamentarne izbore. Odluku bi formalno u rujnu trebala potvrditi stranačka tijela, ali ne očekuje da će biti nikakvih problema. Isto je i u HSS-u koji također ima potpisan sporazum o zajedničkom izlasku na predsjedničke izbore.

OraH, stranka nove zvijezde hrvatske političke scene, SDP-ove otpadnice Mirele Holy, još uvijek nije odlučila da li će na izbore samostalno ili će podržati nekog od postojećih kandidata. Iz stranke kažu da još uvijek nisu odlučili da li će podržati nekog od nominiranih kandidata ili će ići svojim putem.

'Budući da nitko od postojećih kandidata još uvijek nije predstavio svoje programe, ne možemo ni odlučiti hoćemo li nekoga podržati. Naslijepo nikome nećemo dati podršku', rekao je glasnogovornik OraH-a Dean Šarčević. Laburisti, koji su suočeni s ozbiljnim padom rejtinga nakon poraza na europskim izborima, neće imati svoga kandidata, kako nam je rekla v. d. predsjednice Nansi Tireli. 'Podržat ćemo nekoga od drugih kandidata ljevice. Da moramo birati između Josipovića i Grabar-Kitarović, izabrali bismo Josipovića, ali to još uvijek nije definitivno odlučeno jer čekamo da vidimo tko će se sve kandidirati. Možda bude i neki bolji kandidat s ljevice', kazala je Tireli. Milorad Pupovac, potpredsjednik SDSS-a, kaže da stranka još uvijek nije raspravljala koga će i hoće li uopće nekoga podržati na predsjedničkim izborima.

Osim stranačkih, očekuje se da u kampanju uđu i neka nestranačka lica. Spekulira se da se zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ponovno želi okušati u utrci za Pantovčak, a govorilo se da takve ambicije ima i Željka Markić iz udruge 'U ime obitelji' koja na konkretne upite odgovara u rebusima.

Na kraju možemo reći da očekujemo sve samo ne dosadnu kampanju ako se po jutru, odnosno aferi Barbika, dan prepoznaje.