'DRAMATIČNA PROMJENA'

Dačić osudio napade na Dubrovnik, Pusić ga hvali

12.07.2014 u 17:20

Bionic
Reading

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić osudio je u subotu u Dubrovniku bombardiranje tog hrvatskog grada devedesetih godina, a šefica hrvatske diplomacije Vesna Pusić njegovu izjavu ocijenila primjerom "dramatične promjene" u odnosima među državama jugoistočne Europe

Iako iz Svjetske banke upozoravaju da smo jedina zemlja od 11 novih članica Europske unije koja će i u 2014. imati pad BDP-a, predsjednika Vlade to ne brine previše kada su vidljivi prvi znakovi oporavka, od rasta izvoza do smanjenja broja nezaposlenih. Doduše prve znakove oporavka vide i u Svjetskoj banci.

"To su trendovi koji nas ohrabruju, oni su ovdje, oni su vidljivi i vjerujem da su nezaustavljivi. Pad nezaposlenosti koji nije samo sezonski i rast izvoza, a onaj koji izvozi, i na tome može još nešto zaraditi, taj je vitalan i može se nositi sa konkurencijom, i to je nešto što mi se čini da ide nezaustavljivo i da će se sljedeće godine vidjeti još više."

Razumije Milanović što ljudi više nemaju previše strpljenja, jer, kako je rekao, kriza predugo dugo i sve nas je iscrpila. U pulskom Uljaaniku Milanović je iz prve ruke vidio kako napreduju radovi na izgradnju najskupljeg jaružara na svijetu. Vrijednost mu prelazi 170 milijuna eura, a država je osigrala jamstva za avansna plaćanja. Učinit ćemo sve da tamo gdje je to moguće brodogradnja ne samo opstane, već napreduje i zarađuje, obećao je. Nije mogao izbjeći ni dnevno političe teme. Najavu predsjednika Ive Josipovića da bi građanima na referndumu mogao ponuditi svoj prijedlog novog ustava, u kojem bi se dio promjena odnosio i na izborni sustav, komentirao je riječima: imamo i važnijeg posla.

"Cijenim svaki doprinos demokratskoj raspravi, ali u ovom trenutku imamo puno važnijeg posla od promjene izbornog zakona i Ustava za čiju je promjenu potrebna dvotrećinska većina u Saboru. Ustav je važan, ali funkcionira i nemam se pravo baviti više time nego gospodarstvom."

U fokusu javnosti ovih je dana i afera oko curenja informacija iz saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost čiji su članovi provjeravajući je li Slavko Linić pod nadzorom, otišli korak dalje, te tražili i provjeru nekih drugih brojeva pa i zagrebačkog gradonačelnika.

"Znatiželju nekih članova odbora da kopaju po podacima gledam i ja sa znatiželjom, zanima me zašto su toliko znatiželjni i zašto ih to zanima. Ali neka se time bave oni čiji je to posao, a to je DORH."