ISTRAŽIVANJE PROMOCIJE PLUS

Josipović predsjednik, Hrvati sve manje žele u EU

03.09.2009 u 09:58

Bionic
Reading

Redovito istraživanje CRO Demoskop, provedeno u prva dva dana rujna, koje je provela agencija Promocija plus, označeno je nastavkom gospodarske krize, povećanjem razlike između dvije vodeće političke stranke na štetu trenutno vladajućeg HDZ-a, nastavkom trenda pada potpore hrvatskom članstvu u EU-u te učvršćivanjem prve pozicije Ive Josipovića u utrci za Pantovčak. Istraživanje je provedeno na uzorku od 1.300 ispitanika

SDP se zadržao na prvom mjestu sa 30,5 posto, dok je HDZ na drugom mjestu s izborom od 21,9 posto. HNS je i dalje treća stranka (6,9 posto). Na nacionalnoj razini izborni prag prelazi još samo HSS s rezultatom od 5,1 posto.

Listu najpopularnijih političara predvodi predsjednik Stjepan Mesić sa 22,9 posto. Zoran Milanović je na drugom mjestu sa 7,2 posto, Ivo Josipović je treći sa sedam posto, dok je nova premijerka Jadranka Kosor na četvrtom mjestu.

U suprotnom smjeru na čelu se nalazi bivši premijer Ivo Sanader, a slijede ga Andrija Hebrang (8,4 posto) i svi političari općenito (11,2 posto). Predsjednica Vlade Jadranka Kosor je na četvrtom mjestu (6,1 posto), a slijedi je šef SDP-a Zoran Milanović sa 5,7 posto.

Najvažnija tema za građane u posljednjih mjesec dana u zemlji bile su mjere Vlade za suzbijanje deficita državnog proračuna (krizni porez i povećanje PDV-a), što je bilo najvažnija tema za 59 posto ispitanika. Slijedi gospodarska kriza (9,6 posto) i prosvjedi seljaka (6,6 posto).

Rad koalicijske Vlade Jadranke Kosor nakon samo mjesec dana rada građani su ocijenili identičnom ocjenom s kakvom je napustio kormilo Vlade njezin prethodnik (2,4).

Paralelno s padom podrške Vladi, pada i podrška ulasku u EU. Već osmi mjesec zaredom sve manje građana želi u EU, što se poklapa i sa slovenskom blokadom. Tako je u posljednjem istraživanju zabilježena podrška članstvu od 47,0 posto (prije mjesec dana 47,4 posto). Protiv članstva u EU-u izjasnilo se 42,6 posto ispitanika, uz 10,4 posto neodlučnih.

U bitki za Pantovčak čelnu poziciju drži Ivo Josipović (28,6 posto), a slijedi ga Andrija Hebrang sa 13,2 posto. Vrlo su mu blizu dva 'stranačka disidenta': Milan Bandić (koji je, doduše, izjavio da neće u utrku) sa 11,6 posto i Nadan Vidošević sa 11,2 posto.

Između ove četvorke koja u ovom trenutku ima nešto izraženiju podršku i ostatka kandidata s izborom ispod četiri posto smjestila se Vesna Pusić s izborom od 7,4 posto. Na drugoj strani ljestvice nalaze se Damir Kajin (3,9 posto), Vesna Škare-Ožbolt (tri posto), Miroslav Tuđman (2,5 posto), Josip Jurčević (2,9 posto), Denis Latin (1,7 posto), Dragutin Lesar (0,9 posto).