GAŠENJE PLINA

'Munja' traži od države 22 mil. kuna odštete

03.09.2009 u 08:40

Bionic
Reading

Ako se mirnim putem ne postigne sporazum, Munja će državu tužiti ne samo za fizički pretpljenu štetu, odnosno štetu nastalu uništavanjem strojeva, već i za izgubljeni posao, izgubljena tržišta i izgubljenu dobit

Tvrtka Munja koja je u siječnju u jeku plinske krize pretrpjela štetu od gotovo 32 milijuna kuna, od države traži nakadu dijela sredstava, odnosno 22 milijuna kuna. Munja, koja proizvodi akumulatore, tvrtka je od posebnog interesa za državu te joj se plin nije trebao isključiti, a taj je postupak uzrokovao višemjesečni prekid proizvodnje u poduzeću, piše Novi list

Kriva adresa

Ministarstvo gospodarstva zaprimilo je zahtjev Munje za nagodbom isastankom na kojem bi se o tome razgovaralo. No, neslužbeno doznajemo,kako resorno ministarstvo ne smatra da je prava adresa na kojoj bi setrebala tražiti odšteta, jer je ono postupalo u skladu s Uredbom Vladeo postupanju kriznim situacijama. Munju, kao i ostale potrošače,temeljem uredbe, isključivao je distributer plina. Stoga, bi idistributer, a to je u ovom slučaju Plinara Zagreb, trebala nadoknaditištetu poduzeću. U resornom ministarstvu, međutim, spremni su zakomunikaciju s Munjom i uslučaju podizanja tužbe.

Tvrtka je od osiguravajućeg društva naplatila dio štete u iznosu od 10 milijuna kuna, a od siječnja je u stalnom kontaktu s resornim ministarstvom nastojeći naplatiti ostatak direktne štete uzrokovane prekidom dotoka plina.

Početkom kolovoza Munja je Općinskom, a potom i županijskom državnom odvjetništvu predala prijedlog predtužbe i zahtjev za mirnim rješavanjem spora.

Ako se mirnim putem ne postigne sporazum, Munja će državu tužiti ne samo za fizički pretpljenu štetu, odnosno štetu nastalu uništavanjem strojeva, već i za izgubljeni posao, izgubljena tržišta i izgubljenu dobit. U tom slučaju, državu će »zaskočiti« daleko viši odšetni zahtjev od sadašnjih 22 milijuna kuna.

– Od prvog momenta bili smo u kontaktu s potpredsjednikom Vlade i ministrom gospodarstva Damirom Polančecom. On i njegove kolege aktivno su reagirale. U više sam navrata osobno razgovarao i s bivšim premijerom. Ne mogu reći da nije postojala dobra volja, ali nismo se dogovorili. Čekali smo prvi rebalans proračuna, čekali drugi, treći – veli Ivan Miloloža, direktor Munje.

Munja je još početkom kolovoza predala prijedlog za mirno rješenje spora odvjetništvu. Taj je zahtjev prošli tjedan upućen resornom ministarstvu na očitovanje i mišljenje. U Munji se nadaju da će se spor mirno rješiti, jer šteta nije nastala krivnjom poduzeća, već greškom sustava koji je tvrtki od posebnog interesa isključio dotok energenta.

Uvažavajući gospodarsko stanje u zemlji, Munja od države potražuje dio fizički pretpljene štete, a ako se dogovor postigne poduzeće je samo spremno podnijeti dio tereta.
– Ako se ne uspijemo odogovoriti, slijedi tužba protiv države.

A onda nećemo tražiti nadoknadu štete koju smo pretrpili u stvarnom fizičkom obliku, nego ćemo ići s kompletnom štetom. Tvrtka ne radi deveti mjesec, postoje stručnjaci koji će znati valorizirati ukupnu štetu – ističe Miloloža.