HDZ-OVA SNAGA

Je li ovo ekipa s kojom Karamarko juriša na Banske dvore?

11.07.2014 u 14:18

Bionic
Reading

U nizu kadrovskih balona koji se puštaju iz HDZ-a u javni prostor uletio i novi, u tjedniku 24sata Express predstavljena je ekipa s kojom će Tomislav Karamarko navodno osvajati Banske dvore

Svakih nekoliko mjeseci u javnosti se pojavi neka nova lista HDZ-ovih budućih ministara, no svaka se od tih križaljki uglavnom vodi popisom imena koja se navode kao predsjednici HDZ-ovih odbora. Najnoviju listu donosi tjednik 24sata Express spominjući kako će naglasak HDZ-u na izborima biti gospodarski program.

Stoga nije ni čudo što se kao budući ministri spominju gotovo svi ljudi iz HDZ-ova ekonomskog tima. Kao glavni gospodarski strateg i dalje se vodi Đuro Njavro, stari HDZ-ov 'igrač' još iz vremena Tuđmana. Upravo je njemu bio savjetnik za gospodarstvo, a u biografiju je upisao i staž saborskog zastupnika i predsjednika saborskog Odbora za financije i državni proračun. Jedno vrijeme bio je i ravnatelj Ekonomskog instituta, a danas je dekan i predavač na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa. Njegov plan koji želi provesti kroz HDZ je na osnovi socijalne tržišne privrede vratiti povjerenje u poduzetnike, obrtnike i poljoprivrednike.

Važna karika u budućoj Vladi mogao bi biti i Martin Pastuović, još jedan član HDZ-ovog ekonomskog tima. Pastuović je savjetnik predsjednika stranke Tomislava Karamarka, a u biografiju je upisao i da je bivši član Uprave i NO-a Plive.

Ako HDZ pobijedi na izborima, na svoje staro mjesto u Banskim dvorima mogao bi se vratiti Domagoj Milošević, kojemu se navodno opet smiješi funkcija potpredsjednika Vlade za gospodarstvo. Da Karamarko na njega računa, vidjelo se i na dosadašnjim HDZ-ovim predstavljanjima gospodarskog programa i konvencijama, gdje je Milošević imao jednu od istaknutijih uloga.

Što se tiče gospodarstva, budući ministar u tom resoru mogao bi biti aktualni šef HDZ-ovog Odbora za gospodarstvo Marko Kolaković. Trenutačno je profesor na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu gdje predaje na kolegijima Poduzetništvo i Virtualna ekonomija.

Svoje mjesto, bilo u Vladi ili na nekoj drugoj visokoj poziciji, zasigurno će naći i Martina Dalić, ali i Goran Marić, kojemu neki predviđaju fotelju ministra financija. On osobno, navodno, sebe vidi u Hrvatskoj narodnoj banci, koja je dok je bio predsjednik saborskog Odbora za financije, ali i sada kada je samo saborski zastupnik često bila meta njegovih prozivki.

Za gospodarsko pokretanje Hrvatske HDZ-u će biti i važan sektor energetike. Budućeg ministarskog mjesta mogao bi se domoći Darko Horvat, predsjednik HDZ-ovog Odbora za zaštitu okoliša i energetiku. Spominje ga se i kao budućeg šefa HEP-a. Naime, upravo u toj državnoj tvrtki započeo je karijeru i to kao samostalni inženjer, a prije nekoliko godina bio je i šef NO HEP-a. Horvat je neko vrijeme bio i direktor čakovečke Elektre, a zatim ulazi u izvršnu vlast. Bio je ravnatelj Uprave za odbor, a kasnije i Uprave za energetiku u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva. Danas ima privatnu tvrtku i šef je međimurskog HDZ-a.

Kao budućeg ministra poljoprivrede spominje se Krunoslava Zmaića, inače i predsjednika HDZ-ovog Odbora za poljoprivredu. Zmaić je profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku i šef predstojnik tamošnjeg Zavoda za agroekonomiku. Osim agroekonomike, na fakultetu predaje i agrarnu politiku i slovi kao veliki stručnjak u sektoru poljoprivrede.

Iz privatnog u državni sektor mogao bi se vratiti i Ivan Mišetić. Iako je jedno vrijeme bio šef protokola Franje Tuđmana, Mišetić je najpoznatiji ostao kao dugogodišnji predsjednik Croatia Airlinesa. Predviđaju mu mjesto ministra prometa, kamo bi trebao doći s funkcije generalnog tajnika Atlantic grupe.

Aktualni predsjednik HDZ-ovog Odbora za turizam Gari Cappelli tu bi ulogu mogao bi preuzeti i u Banskim dvorima. Turizmom se bavi već godinama, gradonačelnik je Malog Lošinja, a u prošlom mandatu bio je predsjednik saborskog Odbora za turizam.

Kao posljednjeg na, doduše, nepotpunoj i neslužbenoj listi, 24sata Express spominje aktualnog HDZ-ovog potpredsjednika Sabora Tomislava Čuljka. On bi navodno trebao preuzeti Ministarstvo unutarnjih poslova.

Iako se s nekim imenima spekulira već više od godinu dana, zasad u HDZ-u s ničim ne žele službeno izaći u javnost. Neke ljude su istaknuli kao predsjednike svojih odbora, no to im nije garancija da će preuzeti te resore u Vladi. Naime, uz sve stranačke šef HDZ-a morat će zadovoljiti i koalicijske apetite.