POLITIČKA ZLOUPORABA

'OTC je šoping centar za informacije!'

11.07.2014 u 12:46

Bionic
Reading

Članovi saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost u nadzoru mogu provjeriti bilo čiji broj, neovisno o razlogu zbog kojeg idu u nadzor, jasno i glasno je jučer izrekao šef tog tijela Miroslav Tuđman. Zbog takvih nevjerojatnih ovlasti odmah se oglasio Centar za mirovne studije

Evidentno je kako je Operativno tehnički centar (OTC), umjesto da bude stručna neovisna služba, postao šoping centar za informacije od stranačkih interesa. Time se u potpunosti narušio kredibilitet parlamentarnog nadzora nad policijom i sigurnosnim službama te se pokazuje kako pripadnici stranaka narušavaju sam sigurnosno-obavještajni sustav', kaže Gordan Bosanac iz Centra za mirovne studije.

U priopćenju koje je odaslao medijima, Bosanac kaže kako se u slučaju nadzora vezano uz predstavku Slavka Linića pokazala potpuna disfunkcionalnost Odbora za unutarnju politiku da provede učinkovit i neovisan nadzor nad policijom.

'Centar za mirovne studije u više je navrata upozoravao da je navedeni odbor iznimno ispolitizirano tijelo gdje se primarno štite stranački, a ne interesi građana koji mogu biti pod nezakonitim mjerama. Sada je napravljen i korak dalje te postaje sve jasnije kako članovi Odbora koriste svoje ovlasti da bi prikupljali informacije i van predmeta istrage, a od interesa za njihove stranke', poručuje Bosanac.

Sada se više nego ikada, dodaje, pokazuje kako je nužan sveobuhvatan neovisan građanski nadzor nad policijom i tajnim službama.

'Podsjećamo javnost da je trenutno pred izglasavanjem Zakon o policijskim poslovima i ovlastima koji predviđa građanski nadzor, ali na način da će isti biti neučinkovit, bez nužnih ovlasti za nadzor, a neće imati niti ovlasti nadziranja brojnih mjera koje provodi PNUSKOK. To ponajprije ide na štetu profesionalizacije policije koja će i dalje biti duboko ispolitizirana i podijeljena između 'naših' i 'njihovih' ljudi', kažu u Centru za mirovne studije, te pozivaju ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića da 'stane na kraj ovim politikantskim igrama te da se uvede uistinu učinkovit i sveobuhvatan građanski nadzor nad policijom i nad sigurnosno-obavještajnim sustavom RH.'