ŠTANCANJE U HZZO-U

Hrvati se pomamili za plavom zdravstvenom karticom

11.07.2014 u 08:17

Bionic
Reading

Ako na godišnji odmor idete u drugu članicu Europske unije, jedna od stvari koju ne želite zaboraviti je Europska kartica zdravstvenog osiguranja (EKZO ili European Health Insurance Card - EHIC) koja vam omogućuje neodgodivo liječenje na teritoriju EU-a na teret sredstava HZZO-a. Kartica traje godinu dana, a od početka godine zatražilo ju je i dobilo čak 377.320 hrvatskih državljana

U slučaju da nemate Europsku karticu zdravstvenog osiguranja, a završite kod liječnika u drugoj članici EU-a, mogu vam izdati tzv. certifikat koji privremeno zamjenjuje EKZO. Slično je, po svemu sudeći, učinjeno u Općoj bolnici Šibenik, gdje je 12-godišnji pacijent iz Irske, u dirljivoj priči koja je obišla Europu, primljen na liječenje temeljem putovnice jer nije imao EKZO.

'Bolnica za pacijenta zaprimi certifikat putem faksa i pacijent u tom slučaju ne mora platiti pruženu mu neodgodivu zdravstvenu zaštitu', objasnio je HZZO za tportal.hr.

Podsjetimo, prošlo ljeto u Istri i na Kvarneru izbio je problem oko plaćanja troškova liječenja stranaca temeljem EKZO-a, o čemu su se raspisali slovenski mediji. Da bi hrvatski državljani ostvarili besplatnu zdravstvenu zaštitu u ostatku Europske unije, valja im ishoditi karticu, što može učiniti svaki osiguranik HZZO-a. EKZO se može naručiti putem web-stranice HZZO-a ili u najbližem regionalnom uredu/područnoj službi, a izdavanje kartice traje osam dana od predanog zahtjeva. Ako je stvar hitna, HZZO može odmah izdati poseban certifikat koji će privremeno zamijeniti EKZO za razdoblje putovanja

Kartica vrijedi godinu dana, jer je riječ o tako propisanoj praksi u državama članicama Europske unije pa je tako i HZZO propisao duljinu trajanja kartice Pravilnikom o EU kartici, naveli su u HZZO-u. Na njihov račun, karticu možete koristiti ako se za vrijeme privremenog boravka na području EU-a iznenada razbolite, ozlijedite ili doživite nesreću, a liječenje se ne može odgoditi do planiranog povratka u Hrvatsku, o čemu odlučuje liječnik.

Osim neodgodivih akutnih zdravstvenih problema, na račun HZZO-a kod ugovornih pružatelja zdravstvenih usluga u drugoj članici EU-a tretirat će se i kronične ili postojeće bolesti 'ako cilj putovanja nije liječenje (na primjer, kontrola visokog tlaka) te zdravstvena zaštita u vezi s trudnoćom i rođenjem djeteta, ako cilj privremenog boravka u inozemstvu nije porođaj. Također, neodgodive su zdravstvene usluge npr. i dijaliza, terapija kisikom, tretmani za astmu, no radi korištenja tih usluga prethodno se morate dogovoriti sa zdravstvenom ustanovom države u koju namjeravate otputovati', objašnjeno je na stranicama HZZO-a.

Valja imati na umu da EKZO nije alternativa putnom osiguranju, koje je preporučljivo imati za, primjerice, pokrivanje troškova privatne zdravstvene zaštite ili zračni prijevoz natrag u Hrvatsku.

Više o toj temi možete doznati ovdje