BLOKADA HRVATSKOG PUTA U EU

Milanović: Slovenija se ponaša nekorektno

18.12.2008 u 16:18

Bionic
Reading

Čelnik SDP-a Zoran Milanović povodom slovenske blokade hrvatskih pregovora izjavio je da se Slovenija ponaša nekorektno, zlorabeći poziciju člana Unije i kupujući vrijeme za unutarnjopolitičke potrebe

Milanović drži da je takvo ponašanje Slovenije suprotno duhu EU-a iako, kaže, susjedna država na to formalno ima pravo. 'Nije korektno da se bilateralna pitanja koriste na ovakav način. Formalno, to je slovensko pravo i vidjet ćemo koliko će oni izdržati takvom neprincipijelnom stavu', rekao je Milanović novinarima nakon prijama u Uredu predsjednika u povodu Božićnih i novogodišnjih blagdana.

Ocijenio je da će slovenska blokada usporiti hrvatski put prema EU-u i odgoditi i završetak pregovora i potpisivanje ugovora o pristupu Uniji.

Čelnik SDP-a poziva na zadržavanje prisebnosti s hrvatske strane i naglašava kako su hrvatski stavovi jasni. 'U Hrvatskoj je valjda svakome jasno da Hrvatska nema problema s tzv. prejudiciranjem granice. Ako idemo pred nekakav međunarodni sud, o čemu se moramo dogovoriti sa Slovenijom, onda je normalno da nema prejudiciranja. O granici će odlučiti sud', rekao je Milanović i izrazio uvjerenje da će u ta tri mjeseca 'slovenska Vlada kupiti ono vrijeme koje tim postupkom namjerava kupiti', a da će Hrvatska nastaviti s pregovorima i otvoriti dodatni broj poglavlja.

Milanović drži da ne treba očekivati i zaustavljanje ratifikacije pristupa NATO savezu jer, kaže, za to tek nema baš nikakvih razloga. 'Ali, čujte, onaj tko je član Unije može i na takav način zlorabiti svoju poziciju', dodao je.

Na upit novinara radi li se u konkretnom slučaju i o pasivnosti hrvatske strane, Milanović je odgovorio da smatra da je, s jedne strane, Vlada RH bila pasivna u reformskom smislu zadnjih pet godina. 'S druge strane, bilo je i pet godina da se neke stvari diplomatski dogovore. Pet punih godina diplomacije koju vodi premijer i kada bi se na taj način vratilo unatrag moglo bi se možda prigovoriti Vladi da pet godina diplomatskim kanalima nije napravila ništa. Ali to, naravno, ne opravdava ponašanje aktualne slovenske vlasti koja. Ponavljam, držim da nije korektno i na neki način zlorabi instrumente i sam duh EU-a. To je formalno moguće, ali nije u redu', ocijenio je Milanović koji smatra da to nije dobro za trenutne hrvatsko-slovenske odnose, ali vjeruje 'da će vrijeme to sanirati'.

Milanović je, na upit novinara o mogućnosti da i on utječe na socijaldemokrata Pahora, s kojim se i susreo, rekao da čini koliko može. 'Razgovor, to je ono što mogu. Kao predsjednik SDP-a i poznanik Boruta Pahora, to je ono što mogu pridonijeti, ali zna se tko je vlast u Hrvatskoj, tko ima podršku većine u Saboru i na kome je najveća odgovornost da nešto napravi i riješi', rekao je Milanović.

Predsjednik SDP-a ne slaže se s pozivima na bojkot slovenskih proizvoda te ističe da se civilizirane države tako ne ponašaju.