NOVAC NADOHVAT RUKE

Konačno dobre vijesti za hrvatske seljake

10.07.2014 u 09:47

Bionic
Reading

Prvi natječaji za poljoprivrednike u okviru Programa ruralnog razvoja otvorit će se već krajem rujna ili početkom listopada, a bit će mnogo povoljniji za mala i srednja poljoprivredna gospodarstva i proizvođače. Kako saznaje tportal, Ministarstvo poljoprivrede ovih dana ispunjava zadnje stranice PRR-a u elektronskom sustavu, kojim će konačni nacrt na mišljenje Europskoj komisiji predati najkasnije 22. srpnja. Nakon toga, u zadnjem tromjesečju, otvorit će se šest natječaja, koji će za male i srednje proizvođače biti vjerojatno najpovoljniji ikada u hrvatskoj poljoprivredi, u koju će se PRR-om godišnje ulagati do 332 milijuna eura

Prvo će se raspisati natječaji za obnavljanje poljoprivrede od šteta uzrokovanih poplavama u okviru kojih će se odobravati jednokratne bespovratne financijske pomoći za obnovu poljoprivrednog zemljišta i tla, ponovnu uspostavu ili obnovu nasipa, ponovnu uspostavu sustava odvodnje ili obnovu proizvodnog potencijala, kao što je obnova ili kupnja stroja, kupnja životinja, kupnja višegodišnjih biljaka i slično.

Budući da je Program ruralnog razvoja 2014.-2020. podijeljen u mjere i podmjere, ovisno o svrhama i vrstama potpora te njihovim korisnicima, tako će i tih šest natječaja biti vezano za pojedine od predviđenih mjera.

Drugim natječajem davat će se potpore za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva, a bit će moguće ostvariti ih za cijeli spektar projekata za izgradnju ili povećanje proizvodnih kapaciteta, modernizaciju, poboljšanje kvalitete i drugo. Sredstvima iz ove mjere OPG-ovi, obrti, zadruge i trgovačka društva moći će financirati gradnju ili obnovu zgrada za držanje, tov i uzgoj stoke, peradi, proizvodnju jaja, usjeva, vrtnog i ukrasnog bilja, pa sve do ulaganja u energetsku učinkovitost i smanjenja potrošnje vode. Odobravat će se između 3.500 i tri milijuna eura, samo u ovoj mjeri, s tim da će najviša potpora u proizvodnji voća i povrća, stočarstva i peradarstva biti pet milijuna eura.

Obzirom da se radi o bespovratnim sredstvima, koja se isplaćuju unaprijed, to će biti osobito važno za mala i srednja gospodarstva i proizvođače, koji ne mogu samostalno financirati tako skupe i zahtjevne projekte, da bi kasnije eventualno ostvarili povrat uloženoga, kao što je bilo u programu IPARD, umjesto kojega dolazi PRR.

Ove godine raspisat će se i natječaji u okviru mjera za potporu za ulaganja u preradu, marketing i razvoj poljoprivrednih proizvoda, što će također biti osobito zanimljivo OPG-ovima, zadrugama i drugim manjim korisnicima. Dokumentacije, ideje i projekte trebaju također pripremiti i lokalne samouprave, odnosno njihovi LAG-ovi, za koje će ove godine biti raspisana dva natječaja u okviru mjera temeljne usluge i obnova sela i za pripremnu pomoć.

'Ostale mjere uvodit će se postupno od sljedeće, 2015. godine', najavili su nam u Ministarstvu poljoprivrede, na čijim stranicama zainteresirani poljoprivrednici mogu potražiti nacrt PRR-a i odabrati područje u kojem će predlagati svoje projekte.

Moguće je da će se taj tekst PRR-a mijenjati, jer Ministarstvo još treba dobiti zeleno svjetlo Bruxellesa, obzirom da EU financira uglavnom 85 posto troškova svih mjera. Nakon mišljenja procjenitelja i primjedbi u nekim mjerama izmijenjeni su korisnici, određeni su drugačiji iznosi prihvatljivih potpora, drugačije je područje primjene programa i poboljšana je analiza stanja u poljoprivredi i prerađivačkoj industriji.

'Dorada programa (PRR) radi se temeljem do sada zaprimljenih komentara Europske komisije, preporuka neovisnih procjenitelja te novih spoznaja do kojih naši djelatnici dolaze u svakodnevnom kontaktu s kolegama iz drugih zemalja članica, a s kojima se zajedno pokušavamo izboriti za bolje uvjete. Program će službeno biti poslan u Bruxelles do 22. srpnja', izvijestilo nas je Ministarstvo.

Tada će naš PRR ocjenjivati sve opće uprave Europske komisije, a ne samo Uprava za poljoprivredu (DG Agri). Očekuje se da će i dalje Ministarstvo dobivati komentare na određena poglavlja i na osnovi njih dorađivati program. Krajnji rok do kojeg EK mora odobriti naš, kao i programe ostalih zemalja članica, jest 15. siječnja 2015.