PRLJAV JEŽIĆEV NOVAC

Radnici oprali Josipovića: Vrati pare iz kampanje!

09.07.2014 u 14:54

Bionic
Reading

Radnici Diokija pozvali su predsjednika Ivu Josipovića da vrati 200.000 kuna koje mu je u predsjedničkoj kampanji 2009. poklonio Robert Ježić, suradnik bivšeg premijera i veleizdajnika Ive Sanadera, preko svoje bivše tvrtke Dioki. Od predsjednika koji je svojedobno sugerirao da će vratiti Ježićev novac, ali se potom predomislio, radnici traže da postupi u skladu s proklamiranom novom pravednošću, za koju su oni sami, u njegovom mandatu, ostali uskraćeni

Radnici se u otvorenom pismu obraćaju Josipoviću ponukani pravomoćnom presudom Sanaderu za ratno profiterstvo u slučaju INA-MOL, kao i za primanje provizije od Hypo banke, te u kojoj je, između ostalog, Robertu Ježiću naloženo da isplati pet milijuna eura - u kunskoj protuvrijednosti - u hrvatski proračun.

Podsjećaju predsjednika da je u više navrata u medijima obećao da će donirani novac vratiti ukoliko se dokaže da je stečen na ilegalan način. U kontekstu tada opravdane sumnje da je Sanaderov intimus Ježić donirao prljav novac, šef Josipovićeve kampanje u razgovoru za tportal najavio je da će se 'napraviti određeni koraci'. Predsjednik međutim odbija vratiti novac, a 'najjače' opravdanje mu je da se u presudi u slučaju INA-MOL ne spominje Dioki, već Dioki Holding - registriran u Švicarskoj.

Tu na scenu stupa Udruga radnika i bivših radnika DIOKI d.d., Zagreb, kao potpisnica otvorenog pisma.

'S obzirom da je pravomoćno utvrđeno kako je novac isplaćen Ivi Sanaderu uplaćen na račun tvrtke Dioki Holding A.G. koja je u vlasništvu Roberta Ježića i koja je u vrijeme uplate 200.000 kuna bila većinski vlasnik tvrtke DIOKI d.d., Zagreb, ostvarile su se vaše pretpostavke za povrat sredstava koja ste dobili za vašu predsjedničku kampanju, a koja ste javno obećali vratiti u slučaju dokazanih ilegalnih radnji', pišu radnici.

Ako to nije dovoljno, podsjećaju da je u tijeku još jedan kazneni postupak protiv Roberta Ježića, Ive Sanadera i Ivana Mravka za pogodovanje u vidu pozajmice od 15 milijuna kuna i prodaje električne energije ispod tržišne cijene Diokiju. Uz sve dokaze da su novci koje je dobio od Ježića sumnjivog porijekla, radnici upozoravaju Josipovića da ignoriranjem te činjenice sam sebi nanosi daljnju političku štetu.

Izvukli su i Josipovićeve riječi iz inauguracijskog govora: 'Korupcija i organizirani kriminal, posebno onaj gospodarski, drugi je važan razlog krize u kojoj se nalazimo... Neću posustati u beskompromisnom obračunu s korupcijom, gdje god se pojavi.'

'S obzirom da ste u svojoj kampanji zagovarali novu pravednost, pojam toliko nepoznat na ovim prostorima, ovim putem od vas tražimo da postupite u skladu s vašom politikom pravednosti i vratite tu donaciju na račun tvrtke DIOKI d.d., Zagreb koja se zbog mutnih radnji nalazi u stečajnom postupku iz kojeg će jedino radnici koji su gradili tu tvrtku ostati uskraćeni za pravednost koju tako gorljivo propovijedate.

Nudimo vam priliku da se iz ove priče izvučete čista obraza i dokažete da u ovoj državi postoje političari koji stoje iza svojih riječi i danog obećanja', zaključili su radnici svoje otvoreno pismo predsjedniku u pohodu na novi mandat.

Formalno opravdanje Ive Josipovića

'Predsjednik Republike obvezao se vratiti donaciju koju mu je uplatilo hrvatsko trgovačko društvo DIOKI d.d. kao doprinos u izbornoj kampanji ako se pokaže kako je riječ o novcu koji potječe iz kriminalne aktivnosti te da će pozvati brojne političke, kulturne, zdravstvene i druge organizacije koje su dobile donacije od te tvrtke da učine isto. Presuda Ivi Sanaderu na koju se pozivate ne odnosi se na tu tvrtku, već na tvrtku Dioki Holding AG, Banhofstrasse 10, CH.63 Zug iz Švicarske. U presudi nema podataka koji bi ukazivali da je novac ostvaren kaznenim djelom za tu tvrtku korišten za bilo kakve donacije u Hrvatskoj, neposredno ili preko tvrtke DIOKI d.d. sa sjedištem u Hrvatskoj', stoji u priopćenju iz Ureda predsjednika. Dodaje se da je DIOKI d.d. dao donaciju i HDZ-ovom predsjedničkom kandidatu Andriji Hebrangu, možda čak i nekim drugima, ali to bi trebalo provjeriti.