REFORMA IZBORNOG ZAKONODAVSTVA

HDZ bojkotirao raspravu koja se tiče njih samih

08.07.2014 u 14:30

Bionic
Reading

Za reformu izbornoga zakonodavstva potreban je konsenzus svih ili najvažnijih političkih stranaka, a SDP i Vlada će po tom pitanju surađivati s inicijatorima reforme, rekao je ministar uprave Arsen Bauk na današnjoj raspravi o novom izbornom zakonodavstvu u Hrvatskome saboru u organizaciji GONG-a, a na koju se nisu odazvali saborski zastupnici HDZ-a

GONG ističe da je sustavna reforma izbornoga zakonodavstva potrebna radi povećanja povjerenja građana u politički sustav, njihove participacije u političkim procesima te odgovornosti izabranih predstavnika. U raspravi je iskazano suglasje oko nužnosti reforme, a većina je govornika istaknula kako je jedan od razloga taj što su institucije izgubile legitimnost u očima građana.

'Tražimo cjelovitu reformu i nadamo se da će biti političke volje, a kada je riječ o konsenzusu, mi smo pozvali predstavnike HDZ-a, međutim nisu se odazvali i zbog toga mi je jako žao', rekao je Dragan Zelić iz GONG-a. Među saborskim zastupnicima GONG je pokrenuo i prikupljanje potpisa potpore za promjenu izbornoga zakonodavstva, a do sada se potpisalo njih sedmoro.

GONG se zalaže za usklađivanje i objedinjavanje relevantnih propisa u jedinstveni izborni zakon, predlaže smanjenje broja izbornih jedinica, zabranu kandidiranja osobama osuđenima za ratne zločine i gospodarski kriminal, uvođenje preferencijalnog glasanja, profesionalizaciju Državnog izbornog povjerenstva te promjene medijskih pravila praćenja izbora.

Bauk smatra kako je takve promjene izbornoga zakonodavstva treba pratiti konsenzus najvažnijih političkih stranaka. 'Bitnije zahvate u izborni sustav potrebno je raditi konsenzusom i u tom smislu se Vlada ne bi trebala miješati. To bi trebale raditi političke stranke u Saboru i onda se ono što se politički dogovori može u Vladi tehnički provesti', kazao je.


Za GONG-ove prijedloge kaže da su na tragu popravljanja izbornog sustava. 'Koliko će od toga biti prihvaćeno ovisi o volji političkih aktera, a ja u svoje ime, te stranke i Vlade mogu reći da ćemo surađivati da bi se legitimitet institucija doveo na jednu pristojnu razinu', rekao je Bauk.

Potrebu dogovora istaknuo je i predsjednik Sabora Josip Leko, koji je otvorio skup. Ako se možemo načelno složiti da sadašnji sustav ne utječe dovoljno da se iskoriste demokratski potencijali onda je današnja rasprava dobra podloga da tražimo rješenja koja će utjecati na pozitivan razvoj odnosa u hrvatskom društvu, kazao je Leko dodavši da bi bilo pretenciozno tražiti potporu samo za prijedloge GONG-a.

Potrebno je tražiti potporu da se istražuje poboljšanje utjecaja građana na izborni proces i to tko će ih zastupati i predstavljati na institucijama, a postoje različiti modeli, rekao je. Na nužnost političkog konsenzusa o izbornome zakonodavstvu ukazao je i politolog Boško Picula koji GONG-ov prijedlog drži dobrom podlogom za rad na izmjenama.

Zalažući se za izmjene sadašnjeg zakonodavstva, dekan Fakulteta političkih znanosti Nenad Zakošek ističe da je izborno zakonodavstvo temelj koji jako može pridonijeti jačanju povjerenja građana u predstavničke institucije.

Profesor Žarko Puhovski protivi se prijedlogu GONG-a da se uvede obveza prikupljanja potpisa kao uvjeta za kandidiranje za sve izborne liste jer smatra da 'niječe smisao političkih stranaka', a slaže se da je nužno promijeniti zakonodavstvo kako bi građani mogli odlučivati o 'svojim' zastupnicima u Saboru.

Zbog nedolaska HDZ-a skeptičnost u mogućnost promjena izbornog zakonodavstva izrazila je nezavisna saborska zastupnica Jadranka Kosor

Važnim korakom u demokratizaciji politike smatra prijedlog da se preferencijalno glasanje uvede za sve razine izbora jer bi ono dovelo i do demokratizacije unutar samih stranaka. U prilog tome opisala je kako izgleda kada se u stranci sastavljaju liste za izbore. 'Prvi na listi - to je ok, drugi - kako tako, treći - durenje, četvrti - nos do poda, peti - ogorčenje, a sve dalje stječete neprijatelje', kazala je Kosor koja je i potpisala GONG-ovu inicijativu.

Uz nju, za sada su je potpisali i zastupnici Gvozden Flego, Josip Kregar, Branko Vukšić, Dragutin Lesar, Goran Beus Richemberg i Silvano Hrelja.