SJEDI NA DVIJE STOLICE

Je li bivša zvijezda Stojedinice u sukobu interesa?

08.07.2014 u 11:20

Bionic
Reading

Zastupnica HDZ-a Sunčana Glavak prije nekoliko dana upozorila je na problem potencijalnog sukoba interesa u slučaju Gordane Simonović, nekadašnje saborske izvjestiteljice Radija 101. Ona istovremeno više od godine dana obavlja dvije sukobljene dužnosti – članica je Upravnog vijeća Hine te članica Vijeća za elektroničke medije

Na nedavnoj raspravi o imenovanju novih članova Vijeća za elektroničke medije HDZ-ova Sunčana Glavak podsjetila je na problem potencijalnog sukoba interesa novinarke Gordane Simonović.

'Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je postupak protiv Simonović i tražilo da se problem razriješi u roku od 15 dana, no do danas nemamo rješenje. Resorno ministarstvo, vijeće ili Upravno vijeće Hine i Vlada ne mare za tu odluku i ne poštuju zakon', rekla je Glavak.

Još 28. lipnja prošle godine Povjerenstvo je tražilo od Simonović da zbog istovremenog obnašanja dviju dužnosti u roku od dva tjedna dana razriješi tu situaciju.

Gordana Simonović nije željela komentirati slučaj, no u mišljenju Povjerenstva naveden je njezin stav prema kojemu očito smatra da nije u sukobu interesa. Povjerenstvu je navela sljedeće objašnjenje: 'Hina nije pružatelj audio ili audiovizualnih usluga niti je elektronička publikacija, a niti pružatelj ostalih usluga u smislu članka 1. i članka 2. Zakona o elektroničkim medijima. To potvrđuje i činjenica da se Hina ne nalazi ni u jednom od četiri Upisnika svih medija koji su obuhvaćeni nadležnošću Vijeća za elektroničke medije.'

Simonović dakle smatra da Upravno vijeće Hine nije nadležno za poslove zbog kojih bi kao članica Vijeća za elektroničke medije mogla doći u sukob interesa. Ipak, Povjerenstvu to obrazloženje nije bilo dovoljno, a kako se problem prije godinu dana nije riješio, u veljači je pokrenut i službeni postupak za ocjenu sukoba interesa.


Predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković navodi da im se Simonović prije godinu dana sama obratila sa zahtjevom za davanje mišljenja Povjerenstva. Očito nakon javnih prozivki iz HDZ-a.

'Povjerenstvo je na 13. sjednici održanoj 8. svibnja 2013. dalo mišljenje u kojem Povjerenstvo tumači da istovremeno obnašanje dužnosti članice Upravnog vijeća Hrvatske izvještajne novinske agencije i članice Vijeća za elektroničke medije predstavlja povredu članka 13. stavka 1. Zakona o sprječavanju sukoba interesa', navodi Orešković za tportal.

Ponavlja da je Simonović tada bila pozvana da razriješi situaciju istodobnog obavljanja dviju javnih dužnosti. 'S obzirom da ista nije postupila sukladno mišljenju Povjerenstva, Povjerenstvo je na 43. sjednici održanoj 21. veljače 2014. protiv navedene dužnosnice pokrenulo postupak sukoba interesa. Postupak je u tijeku', navodi Orešković.

Orešković dodaje da, s obzirom na opterećenost Povjerenstva, ne može sa sigurnošću reći kada bi postupak ocjene mogao biti dovršen, odnosno kada ćemo znati je li bilo sukoba interesa ili je Simonović primala dvije dužnosničke plaće po zakonu.