DRAMATIČNA AKCIJA HGSS-A

S najvišeg vrha otoka Krka spašena planinarka

06.07.2014 u 14:25

  • +2

'Spašavanje planinarke kod Baške'

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HGSS

Bionic
Reading

Prava drama odvijala se jučer prijepodne na otoku Krku. Uspješnom koordinacijom, uz pomoć helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, ali prije svega zbog izuzetnih napora HGSS-ovaca, spašena je austrijska planinarka koja se teže ozlijedila na Obzovi kod Baške, najvišem vrhu otoka Krka

Cijela priča, prepričavaju HGSS-ovci, započela je jučer prijepodne kada se srednjovječni bračni par iz Austrije uputio na planinarsku turu preko hrpta Obzove. Oni su u Bašku stigli prvenstveno zbog aktivnog odmora.

Dok su silazili planinarskim putem, u jednom od klanaca koji se spuštaju s hrpta Obzove prema bašćanskoj plaži žena se pokliznula i pala te zadobila kompliciranu ozljedu noge. Suprug unesrećene krenuo je po pomoć. Nalazili su se kilometrima udaljeni od najbliže prometnice. Pomoć je zatražena od tima Hitne medicinske pomoći koji se nalazio u Baški, a oni su uz konzultaciju vatrogasaca zaključili da je za tu vrstu spašavanja potrebna intervencija HGSS-a.

Putem centra 112 alarmirana je Stanica Rijeka, a iz baza na Platku i Vežici odmah po dojavi krenuli su spasilački timovi prema mjestu nesreće. S obzirom na izoliranost mjesta nesreće te stanje na prometnicama (kolona pred Krčkim mostom bila je duža od pet kilometara) zatražena je pomoć helikoptera.

U koordiniranoj akciji spašavanja do unesrećene osobe prvi je stigao tim spašavatelja s liječnikom HGSS-a. Pregledom te zbrinjavanjem ozljede liječnik je potvrdio potrebu za helikopterskim transportom. Nedugo potom uz pomoć helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na mjesto nesreće stigao je dežurni tim letača spašavatelja HGSS-a. Unatoč velikoj vještini pilota HRZ-a, konfiguracija terena i jak vjetar nisu dozvoljavali spašavanje sa samog mjesta nesreće te je unesrećena osoba uz pomoć zemaljske ekipe transportirana na vršni greben, otkuda ju je potom preuzeo helikopterski tim.