SLUŽBENI ULAZAK U UTRKU

Nadan Vidošević nezavisni predsjednički kandidat

Bionic
Reading

Predsjednik HGK-a Nadan Vidošević konačno je i službeno ušao u utrku za Pantovčak, i to kao nezavisni kandidat, a svoje namjere objavio je na današnjoj Skupštini HGK-a

'Odlaskom zapovjednika veliki broj ljudi u HDZ-u ostao je izgubljen i zbog toga snažnije udarce očekujem s ljevice nego desnice', rekao je Nadan Vidošević, od danas i službeni predsjednički kandidat, na konferenciji za novinare.

Vidošević je osvrt na skupštini HGK-a o teškoj gospodarskoj situaciji u zemlji zaključio riječima: 'Sve ovo govorim jer ću se kandidirati za predsjednika', zasluživši aplauz okupljenih gospodarstvenika. Napomenuo je da će u vrijeme trajanja predsjedničke kampanje HGK-om upravljati njezini potpredsjednici.

Vidošević smatra da je Hrvatska u ovom trenutku ugrožena najviše na gospodarskom području, pa ključna zadaća novog hrvatskog predsjednika mora biti obrana ekonomskog suvereniteta, te vojsku, obavještajnu zajednicu i diplomaciju treba staviti u gospodarsku funkciju.

Za Vidoševića su, koji je bio član HDZ-a od samih početaka i 'u vrijeme kada je bio na koljenima' stvari u toj stranci otišle u neprihvatljivom smjeru i zbog toga mu, prema njegovim riječima, nije preostalo ništa drugo nego da u kandidaturu uđe samostalno i nezavisno, nevezan uz ijednu stranku.

Ipak, premijerki Kosor poručio je da želi da što prije pohvata konce jer Hrvatskoj to što prije treba, dodajući da joj neće mnogi biti skloni. Na novinarsko pitanje očekuje li podršku Stjepana Mesića, Vidošević je kratko odgovorio: 'Od predsjednika očekujem principijelan stav kakav je imao i dosad.'

Najavio je zamrzavanje funkcije predsjednika HGK-a i predsjednika uprave Kraša, tijekom predsjedničke kampanje, a za zakup medijskog prostora namjerava potrošiti oko 5 milijuna kuna, obećavši da će objaviti imena donatora.

Pretendent na predsjedničko mjesto parafrazirao je pjevača Baru kazavši 'da je uvijek govorio isto, tako da svakoga može pogledati u oči, i kraljicu Engleske', jer očekuje podršku od svih birača koji se oslanjaju na zdrav razum (common sense). 'Računam na zdrav razum svog naroda, neću im obećati novo vatrogasno vozilo niti novi most, već ću im obećati težak mukotrpan rad, nakon čega ćemo se zajedno radovati obavljenom poslu za par godina,' kazao je Vidošević. Kao predsjednički slogan glasačima je poručio 'nemojte se nadati boljoj budućnosti, nego glasajte za mene'.





Tko je Nadan Vidošević?

Nadan Vidošević
najdugovječniji je čelnik neke hrvatske institucije – punih četrnaest godina (četiri mandata) vodi Hrvatsku gospodarsku komoru.

Vidošević je diplomirani ekonomist, predsjednik je Uprave Kraša i HGK-a. Do ulaska u HDZ 1990. godine radio je kao činovnik u računovodstvu Dalmacijacementa, tvrtke koju će kasnije voditi i kao najmlađi hrvatski direktor. Gotovo dvadeset godina uspješno manevrira između biznisa i politike.

Iz cementne industrije ušao je u ured HDZ-ova župana Splitsko dalamatinske županije, sjedio je u Županijskom domu Sabora, bio je Tuđmanov ministar gospodarstva u Vladi Nikice Valentića.

Bio je i predsjednik Hajduka i Hrvatskog nogometnog saveza. Nikada nije objasnio otkud mu brojne nekretnine i umjetnine neprocjenjive vrijednosti, kako je kupio Meštrovićev atelje i najveću privatnu zbirku ulja Vlahe Bukovca ili kako je stekao desetke hektara zemlje u Gorskom kotaru gdje su mu, prema pisanju domaćih medija, kamionima dovozili i presađivali stoljetne lipe.

Prije devedesetih bio je činovnik u računovodstvu Dalmacijacementa, vozio je Yugo 45 i živio u majčinu stanu.

Mnogi mu spočitavaju negativnu ulogu u privatizaciji Dalmacijacementa, ali on tvrdi da se nije slagao s prodajom. Prema pisanju ovdašnjih medija, zbog nestanka 110 milijuna njemačkih maraka iz Dalmacijacementa - za koliko je bio umanjen temeljni kapital, poslovanje te tvrtke, koju je vodio Vidošević do privatizacije, bilo je predmet policijske istrage, ali optužnice nikada nisu podignute.

Splitsko tužiteljstvo u slučaju Hajduk Vidoševića tereti za zlouporabu položaja i ovlasti, tj. za nezakonito pribavljanje 55milijuna kuna Hajduku, neobračunavanje i neplaćanje poreza, a sve naštetu proračuna. Tereti ga se zajedno s ostalim čelnicima kluba Vedranom Rožićem, Ivanom Buljanom i Bartulom Kalebom.

Heroji rada

Uporišne točke svog predsjedničkog programa za 'heroje rada' Vidošević je predstavio u nedavnom intervjuu Globusu u kojem je obznanio i prvi marketinški slogan: 'Oživimo Hrvatsku, jer mi to možemo!' Tada je rekao i da ulazak u Europsku uniju za njega nije samodostatan, strateški cilj, nego sredstvo kojim ćemo stići do nacionalnih strateških ciljeva. Kaže da treći šef države mora biti 'jamac gospodarske stabilnosti RH'.

Novi sudionik utrke za Pantovčak zagovara potpunu promjenu mentaliteta i traži izgradnju kulta rada umjesto kulta raspodjele. U proklamiranju kulta rada ide toliko daleko da tvrdi da nam danas trebaju 'heroji rada'.

No ne misli pritom Nadan Vidošević samo na neke nove Alije Sirotanoviće koji će prebacivati 'hiljadu tona u jedan dan', nego, poput druga Tita, na 'radnike i seljake i poštenu inteligenciju - poduzetnike, ugostitelje, liječnike, znanstvenike i činovnike'.

Vidošević traži šire tumačenje ustavnih ovlasti predsjednika Hrvatske i to u onom dijelu koji kaže da šef države osigurava funkcioniranje vlasti i stabilnosti. Njegovu kandidaturu priželjkivao je aktualni predsjednik Stipe Mesić.