NA SKRBI U KBC RIJEKA

Paralizirana djevojčica premlada za toplice

02.09.2009 u 10:41

Bionic
Reading

Patricija Glasnović (11) iz Malog Lošinja prije dva mjeseca zabavljala se s bratom Damirom (14) na plaži. Skakali su u more. Djevojčica se htjela okušati prva. Neoprezno je skočila i slomila vratnu kralježnicu. Prvi joj je u pomoć priskočio brat, koji ju je vidio kako bespomoćno pluta po površini

'Vojnim zrakoplovom prebacili su je u Zagreb na operaciju u Kliniku za traumatologiju. I danas kada se sjetim tog dana, prođu me trnci', rekao je Patricijin otac Božo za 24sata.

Nakon 40 dana u Klaićevoj bolnici na aparatima, dobila je uputnicu za rehabilitaciju u Varaždinskim toplicama jer je paralizirana i potrebna joj je posebna njega kakvu može samo tamo dobiti. Druge toplice u Hrvatskoj nisu tako dobro opremljene. Roditelje je šokirao negativan odgovor iz toplica.

'Odbili su nas. Rekli su da je Patricija premlada i da primaju samo djecu stariju od 14 godina. Drugi izgovor im je bio da je većina osoblja na godišnjem odmoru te da nema cjelodnevne skrbi', nastavlja zabrinuti otac. Ravnatelj toplica Damir Mihalić poručio je da nemaju uvjete da prime Patriciju.

'Zbog teških ozljeda pacijentica treba dodatnu intenzivnu skrb. Mora biti pod stalnim nadzorom liječnika. Nemamo opremu kao što su respiratori i kanile ni educirano osoblje da joj pomognemo. Kada se malo oporavi, primit ćemo je', rekao je.

Patriciju su na kraju hospitalizirali u KBC-u Rijeka, gdje kažu da nisu specijalizirani za liječenje takvih teških slučajeva.

'Pokušali smo je prebaciti u toplice, ali nismo uspjeli. Ne znamo zašto je ne primaju. Mi se trudimo adekvatno skrbiti o njoj', rekao je dr. Anđelko Đirlić iz KBC-a Rijeka. I drugi izvori tvrde da u toplicama ne primaju djecu mlađu od 14 godina.