TRAŽE DOKUMENTACIJU

DORH istražuje rušenje Paromlina

03.07.2014 u 15:45

  • +8

Rušenje Paromlina

Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Bionic
Reading

Zagrebačko državno odvjetništvo zatražilo je od Ministarstva kulture i Grada Zagreba dokumentaciju o rušenju zgrade nekadašnjeg Paromlina, spomenika industrijske arhitekture, čije su dijelove ovih dana počeli uklanjati bageri

'Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je slijedom saznanja i objavljenih informacija zatražilo od Ministarstva kulture i Grada Zagreba dostavu podataka radi utvrđenja svih relevantnih činjenica vezanih uz rušenje zgrade Paromlina u Zagrebu', šturo je izvijestilo Državno odvjetništvo na službenoj internetskoj stranici.

I dok zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Vesna Kusin najavljuje da će na mjestu nekadašnjeg industrijskog kompleksa biti izgrađena gradska knjižnica, kao što je obećano u predizbornoj kampanji, stranka 'Za grad' jučer je ispred gradskog poglavarstva dovela bager kako bi poručila da ne treba rušiti kulturno dobro već gradsku vlast kao izvor problema.


Zbog uništavanja kulturnog dobra ta je stranka podnijela i kaznenu prijavu ističući da se kulturno-povijesna cjelina Paromlina ruši bez valjane pravne osnove. Zbog sumnje da je rušenje Paromlina još jedna od 'kumskih pogodbi' zatražili su istragu cijelog slučaja te pozvali Ministartsvo kulture da pokrene odgovarajuće prekršajne postupke.

Zagrebački Paromlin stručnjaci opisuju kao jedan od najvažnijih industrijskih kompleksa u Hrvatskoj, u čijem su osmišljavanju i izgradnji sudjelovali neki od najpoznatijih arhitekata s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Kompleks je napušten od 1988. kada je stradao u velikom požaru, iako se još od početka 80-tih godina prošlog stoljeća razmišljalo o njegovoj prenamjeni.