'NEPRIMJERENE GRUBOSTI'

Biskupi stali u zaštitu biskupa Košića u slučaju Kordić

03.07.2014 u 13:52

Bionic
Reading

Iako je s mnogo strana napadan zbog velike podrške koju pruža haškom osuđeniku Dariju Kordiću, Hrvatska biskupska konferencija stala je iza sisačkog biskupa Vlade Košića kazavši da je bio izložen 'neprimjerenim grubostima' te kako su kritike njegovih postupaka ujedno napadi na Katoličku crkvu

'Na sjednici su razmotrena aktualna pitanja u hrvatskome društvu. Posebno su u javnosti primijećeni učestaliji napadi na Katoličku crkvu, u kojima se iznose razne neistine. Biskupi su izrazili potporu sisačkomu biskupu, mons. Vladi Košiću, prozivanomu i izloženomu neprimjerenim grubostima i nepravednim prozivanjima, koja su plod zatvorenosti prema traženju istine i pokušaja da se Crkvi oduzme glas u zalaganju za pročišćavanje spomena prošlosti koja i dalje opterećuje hrvatsku sadašnjost', poručili su biskupi.


Podsjetimo, Dario Kordić početkom lipnja pušten je iz austrijskog zatvora nakon što je iza rešetaka proveo više od 16 godina zbog osude da je politički odgovoran za pokolj u Ahmićima. U Zračnoj luci Zagreb priređen mu je velik doček, a najsrdačnije ga je dočekao biskup Košić koji ga je posjećivao i u zatvoru. Nije krio svoj stav da Kordića smatra moralnom veličinom i patnikom, što je izazvalo žestoku reakciju udruga i pojedinaca kako u Hrvatskoj, tako i u BiH.

Čak je i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u RH, muftija Aziz Hasanović, s kojim Katolička crkva inače ima dobre odnose, tražio smjenu biskupa Vlade Košića s čela Vijeća za ekumenizam i dijalog HBK.

Građanski aktivisti okupljeni oko Platforme 112 prosvjedovali pred zagrebačkom katedralom zbog podrške biskupa Košića Dariju Kordiću te izostanka žaljenja zbog ahmićkih žrtava.