SRUŠENA KVALITETA USLUGE

Pred bankrotom čak 600 liječničkih timova

02.09.2009 u 10:54

Bionic
Reading

Obiteljski liječnici smjeli bi raditi najviše 65 sati tjedno, za dežurstvo i pripravnost bili bi daleko bolje plaćeni, a kazne za prekoračenje stope bolovanja platili bi samo u iznimnim slučajevima, i to od dva do pet posto glavarine, umjesto sadašnjih kazni od 10 do 30 posto, stoji u ugovorima što ih je HZZO-u ponudila Koordinacija obiteljske medicine (KoHOM)

ZAGREB - Prema ugovorima što ih predlažu obiteljski liječnici, satnice u dežurstvu, odnosno pripravnosti, umjesto sadašnjih 300 kuna za 24-satno dežurstvo dobivali bi oko 800 kuna, piše Novi list.

Glavarine ne bi smjele biti ispod onih koje sada imaju, a timovi s manje od 1.400 osiguranika dobivali bi punu glavarinu sve dok ne skupe dovoljno pacijenata. Time se, ističu u Koordinaciji, manje timove nastoji zaštititi od propasti, jer će se u novom sustavu koncesija gledati i na isplativost ordinacije. Oko 600 timova obiteljske medicine ispod je te granice i strahuju da bi s početkom iduće godine, kada će se određivati glavarine, mogli doći ispod granice održivog poslovanja, odnosno staviti ključ u bravu. Riječ je uglavnom o ordinacijama koje pokrivaju mjesta udaljena i po više desetaka kilometara, upozoravaju u Koordinaciji.

'Smanjenje broja timova u primarnoj zdravstvenoj zaštiti ugrozilo bi kvalitetu zdravstvene zaštite. Ministarstvo želi smanjiti broj osiguranika po timu, ali im to ne polazi za rukom, pa je u zadnjih pet godina u Hrvatskoj ugašeno čak 400 ordinacija. Time je već pogođeno pola milijuna ljudi', kaže Leonardo Bressan, član Izvršnog odbora Koordinacije. Prosječan broj pacijenata po ordinaciji danas iznosi 1.700, a mnogi liječnici brinu o čak dvije tisuće pacijenata, što ruši kvalitetu usluge, upozoravaju liječnici.

Glavarine, koje je ministar zdravstva Darko Milinović zbog liječničkih prosvjeda odlučio ostaviti na istoj razini, uskoro bi se trebale mijenjati. Ideja je zdravstvene reforme, naime, da liječnik dobije 80 posto fiksne glavarine, a preostalih 20 posto, ili više, zaradi dodatnim zdravstvenim uslugama i kvalitetnim radom. Obiteljski liječnici, međutim, tvrde da neće pristati da im se fiksni dio smanji na 80 posto.

'Slažemo se s modelom 80+10+10, ali fiksnih 80 posto mora biti na razini sadašnje glavarine. Ispod te razine ne možemo ići', veli Bressan, te dodaje da sadašnji sustav kazni moraju zamijeniti nagrade za dobar rad. Obiteljski liječnici pozivaju se na kalkulaciju Udruge poslodavaca u zdravstvu, koja troškove jednog liječničkog tima za plaće liječnika i medicinske sestre, lijekove i sanitetski materijal, režije, stručno usavršavanje i amortizaciju, procjenuje na na 575.788 kuna godišnje. Prosječni iznos glavarine danas se kreće oko 361.000 godišnje.

Ugovori za dežurstva u primarnoj zdravstvenoj zaštiti uvršteni su u dnevni red sjednice Upravnog vijeća HZZO-a koje se održava sljedeći ponedjeljak, a o ugovorima s HZZO-om, koje treba obnoviti do početka 2010. godine, raspravljat će se tijekom jeseni.