MONOPOL NA KAPTOL

Reiner: SDP s Mornarom u Vladi nije bliži Crkvi

03.07.2014 u 08:20

Bionic
Reading

Jedna od prvih izjava novog ministra znanosti i obrazovanja Vedrana Mornara, kojom je dao do znanja da će uspostaviti dijalog s Katoličkom crkvom oko građanskog i zdravstvenog odgoja, bila je: 'Moj prvi potez bit će sastanak s kardinalom Bozanićem i nadbiskupom Puljićem.' Dok su koalicijski partneri iz HNS-a odmah 'graknuli' na stav novog ministra, u razgovoru za tportal SDP-ovci su podržali Mornara u traženju konsenzusa. Takvu podršku SDP-ovaca namjerama ministra Mornara, HDZ-ov Željko Reiner ipak ne vidi kao približavanje glavne vladajuće stranke Katoličkoj crkvi

'Shvatio sam to kao jedan razuman potez novog ministra, koji je nestranački. Mislim da je napokon razumno razgovarati sa svima koji u društvu imaju što reći, budući da smo zemlja koja je pretežno katolička, mislim da je potpuno logično, opravdano i daleko ranije bilo potrebno razgovarati s tako velikim segmentom pučanstva, a ne ignorirati ga. Ne interpretiram to kao približavanje SDP-a Crkvi, nego interpretiram kao razumni korak novog ministra i nadam se da će u tom smjeru nastaviti i dalje', kazao je Reiner za tportal.

Međutim, činjenica je da Mornar po pitanju dijaloga s Crkvom zastupa sasvim drugačije mišljenje. Podsjetimo, krajem 2012. i početkom 2013. bivši ministar Željko Jovanović jasno je dao do znanja da Crkva nema što tražiti u školama po pitanju zdravstvenog odgoja.

'O zdravstvenom odgoju s njima uopće ne namjeravam razgovarati, pogotovo ne nakon svega što su radili preko Božića, letci i sve ostalo. Crkva ne može biti partner državi kad je u pitanju sadržaj školskih predmeta. Crkva može mimo škole govoriti što god hoće, to je njeno pravo. Ali oni ne mogu određivati što će se predavati učenicima. Imaju vjeronauk i, što god ja mislio o tom predmetu, nikad se nisam u njega miješao. O zdravstvenom odgoju razgovarat ćemo samo s roditeljima i stručnjacima i to i činimo. Sve što smo ovih dana čuli od biskupa su zločeste laži, a s ljudima koji lažu ja ne jednostavno ne mogu razgovarati. Crkva djeluje neprihvatljivo, zlonamjerno i dezinformirajuće', kazao je tada Jovanović.

Na te njegove riječi tada u SDP-u nitko nije reagirao, dapače, u SDP-u su se tada složili da se Crkva nema što 'petljati' u zdravstveni odgoj. Danas pak ti isti ljudi koji su tada govorili o 'zadiranju Crkve u svjetovnu stvar', kažu da treba osluškivati mišljenje Crkve. O tome smo priupitali i Reinera.

'Ne radi se o o stavu SDP-a, nažalost, nego se radi o stavu ministra koji nije ni član SDP-a. Samo se nadam da će on ustrajati u takvim razumnim stavovima jer je nerazumno ignorirati većinu pučanstva kao što se to radilo do sada. Čini mi se da je ovo ranije bilo krivo, a ovo je prvi korak prema pravom putu, ali bojim se da nije odraz stava SDP-a jer s druge strane vidimo nekakve druge izjave i nastupe koji govore drugačije', kazao je Reiner za tportal.