Hrvatska JOŠ UVIJEK NIŠTA OD IZRUČENJA

Australski sud usvojio žalbu kapetana Dragana

Australski savezni sud usvojio je u srijedu žalbu bivšeg zapovjednika srpskih paravojnih postrojbi Dragana Vasiljkovića, poznatijeg pod nadimkom 'kapetan Dragan', na odluku o izručenju Hrvatskoj koja ga traži zbog sumnje da je sudjelovao u ratnim zločinima protiv civila, hrvatskih vojnika i zatvorenika, javljaju agencije

Kapetan Dragan uhićen je u Sidneyju kao australski državljanin Daniel Snedden 20. siječnja 2006. na temelju međunarodne tjeralice koju je za njim raspisala Hrvatska i od tada se nalazi u zatvoru.

Australski savezni sud u veljači je odbio Vasiljkovićevu žalbu na prvostupanjsku odluku Područnog suda Novoga Južnog Walesa iz 2007. koji je utvrdio da je podoban za izručenje. Sudac Dennis Cowdroy tada je odbio žalbu utvrdivši kako nema zapreka njegovu izručenju.

No, sada je sudsko vijeće Saveznog suda presudilo u Vasiljkovićevu korist, zaključivši kako postoji 'bitna ili realna šansa za pristranost' na njegovu štetu ako bude izručen Hrvatskoj, prenosi agencija AP. Hrvatska strana ima pravo uložiti žalbu na ovu odluku do 15 sati u petak po australskom lokalnom vremenu. 

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku tereti Vasiljkovića da je kao zapovjednik postrojbe za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojba, odnosno kao zapovjednik nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojba "Alfa", postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija.

Osumnjičen je da je u lipnju i srpnju 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te u veljači 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Tereti ga se i da je kao zapovjednik jedinica za posebne namjene u srpnju 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada i zauzimanja glinske policijske postaje, prigradskog naselja Jukinca, te sela Gornjeg i Donjeg Viduševca.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još