ZAUSTAVITI LOPOVLUK

Bajić istražuje kriminal u svim državnim tvrtkama

02.09.2009 u 07:39

Bionic
Reading

'Hrvatska javna poduzeća potrebno je temeljito istražiti, nad dijelom uprave provesti kriminalističku obradu, a njihovo poslovanje podvrgnuti stalnoj revizorskoj kontroli. Prioritet treba dati istragama o sklapanju štetnih ugovora u HŽ-u i HEP-u, ali i u drugim javnim tvrtkama poput HAC-a, Hrvatskih voda, Hrvatskih šuma itd…', tvrdi se u zaključcima koordinacije državnih istražiteljskih agencija održane potkraj srpnja, čija je jedina tema bio kriminal u javnim poduzećima

Na prvom sastanku koordinacije, koju je inicirao glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, sudjelovali su predstavnici Porezne uprave, Financijske policije, Državne revizije, Ravnateljstva policije, DORH-a i USKOK-a, otkriva Jutarnji list.

Za nositelja koordinacije određen je ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan, a kao voditelji timova pojavljuju se najsposobniji i najiskusniji kadrovi državne uprave poput Ivana Cetine, načelnika Odjela gospodarskog kriminaliteta MUP-a, kojeg je u vrh policije vratio ministar Tomislav Karamarko nakon što ga je prethodna policijska nomenklatura marginalizirala.

Povod su bile sve brojnije afere u državnim poduzećima. Ogromna je šteta nanesena državnom proračunu, naglasio je glavni državni odvjetnik.

Bajić se tako pozvao na indicije utemeljene na informacijama Sigurnosno obavještajne agencije i drugih agencija, o štetnim ugovorima u HEP-u kojima je državni proračun oštećen za više od milijardu kuna.

Istaknuo je i da se to događa u vrijeme kad institucije države moraju biti iznimno osjetljive 'na svaku proračunsku kunu', naglasivši kako je taj trend 'potrebno odmah i energično zaustaviti'.

Od nekoliko sudionika sastanka Jutarnji list je doznao da koordiniranu borbu protiv korupcije u javnoj nabavi podupire vrh države te da na istragama o kriminalu unutar javnih poduzeća rade specijalizirani mješoviti timovi.

No u kuloarima se već može čuti da se pojedini lobiji u Vladi i u HDZ-u opiru toj ideji.