SVI SURADNICI PRVOG ČOVJEKA VUKOVARA

Penavin zamjenik iz SDSS-a nada se da će njegov šef smiriti govor ulice

01.07.2014 u 16:34

Bionic
Reading

Novi vukovarski gradonačelnik, HDZ-ovac Ivan Penava, od primopredaje vlasti u srijedu morat će surađivati s dvije političke opcije koje do sada nisu imale ničega zajedničkog

U uredu ga već čeka Srđan Milaković, zamjenik gradonačelnika iz Samostalne demokratske srpske stranke, a s druge strane, s Penavom dolaze Marija Budimir, poznatija kao snimateljica razgovora s bivšim gradonačelnikom Željkom Sabom o prebjegu iz HDZ-a u SDP, te Marijan Pavliček, predsjednik lokalnog Tomašićkinog HSP AS-a, stranke koja se hvali da od ovih izbora 'Vukovarom ponovno vladaju Bog i Hrvati'.

Neki od ljudi iz te stranke istureni su bili i u antićirilićnom pokretu dijela braniteljskih udruga, koji se neformalno zove 'Stožer za obranu hrvatskog Vukovara', poput glasnogovornika Igora Gavrića, koji je i do sada bio HSP AS-ov gradski vijećnik. Osim toga, ta stranka lani je u siječnju prikupljala potpise protiv postavljanja dvojezičnih ploča na javnim institucijama u gradu, u čemu je sudjelovao i Pavliček, od srijede Penavin zamjenik.

Da će utjecaj te stranke, prilično desnije i od Karamarkova HDZ-a, biti još znatniji, otkrio je i Pavliček jučerašnjom izjavom da predizborni sporazum s Penavom HSP AS-u, uz zamjenika gradonačelnika, daje i tri gradska vijećnika i čak predsjednika Gradskog vijeća. Pavliček je otvoreno pozvao i HDSSB-ova jedinog vijećnika da ih podrži, po čemu bi ova vlast imala izrazito desnu narav. Bez obzira na Penavinu izjavu prije i poslije pobjede, da ćirilićno pitanje nije najvažnije u gradu, čime je zapravo htio naglasiti da se želi posvetiti pružanju potpore preostalim poduzetnicima, obrtnicima i lokalnim proizvođačima, koje želi umrežiti i pomoći im da svoju robu prodaju izvan grada, očito neće moći izbjeći sapunici s ćirilicom.

Srđanu Milakoviću
, šefu gradskog SDSS-a i Penavinom zamjeniku, također je važnija ta gospodarska i socijalna tematika od one ćirilićne, što nam je danas rekao, iako je ujedno naglasio da 'očekuje poštivanje zakona', jer dakle stranka ne odustaje od manjinskog prava na dvojezičnost. Samo što Milakoviću, izgleda, to pitanje nije toliko presudno, koliko način na koji će Penava 'smiriti govor ulice'.

'Vjerujem da je Penavi, kao HDZ-ovcu, mnogo lakše nego SDP-ovu gradonačelniku razgovarati s dijelom braniteljskih udruga, koje su prosvjedovale. Svakako očekujem da Penava razriješi taj govor ulice i da se to pitanje adekvatno riješi i gradskim propisima. Mogla bi se pokazati i dobra volja i gesta postavljanjem dvojezičnih tabli na nekim gradskim institucijama, ali mi to ne želimo nametati ili uvjetovati, nego ukazivati na poštivanje zakona', rekao je tportalu Milaković, koji je za zamjenika gradonačelnika izabran na prošlim lokalnim izborima na posebnoj manjinskoj listi.

Milaković podržava Penavinu ideju o potpori za očuvanje radnih mjesta u lokalnim proizvodnim tvrtkama i otvaranju novih obrta i poduzeća asistiranjem gradske vlasti u promociji i izlasku na tržište. O tome još nije razgovarao s Penavom, ali trebali bi se susresti sutra nakon primopredaje vlasti. Penavi smo danas ponudili da za tportal izjavi kako će izgledati balansiranje između tih različitih političkih opcija u gradu, koje će prve poteze pokrenuti i kako će se odnositi prema (anti)ćiriličnom pitanju, ali pozivu se nije odazvao.

Znakovito je ono što je danas izjavio Slobodnoj Dalmaciji, da je stajalište HDZ-a da je dvojezičnost u Vukovaru uvedena 'na silu i protivno zakonu'. Kao da se u međuvremenu konzultirao sa stranačkim šefom Tomislavom Karamarkom, koji je malo protiv ćirilice, ali nikada toliko radikalno da bi razbijao državne ploče. A takav stav je dosta različit od jučerašnjeg, koji javlja Hrvatski radio Vukovar, da po pitanju dvojezičnosti 'planira postići konsenzus svih sudionika vlasti na dobrobit svih građana', čemu je dodao da to 'nije najvažnije pitanje koje sada treba rješavati'.

Za danas je tu temu u svom osebujnom stilu zapečatio premijer Zoran Milanović, razočaran jer Vukovarci nisu vidjeli da se grad promijenio na bolje u posljednjih šest Sabinih godina. Naime, premijer je iz Županjske posavine priprijetio da će se 'zakoni provoditi i da to moraju shvatiti i oni koji su dobili izbore', pa je prognozirao da će to 'ionako prestati biti tema' da bi poentirao izjavom da će 'sad 100 posto i natpis HDZ biti na ćirilici'.