ŽUPAN ŽEVRNJA PRAVI SE BLESAV

Kraj kaubojštine u srcu Splita?

24.06.2014 u 16:34

Bionic
Reading

Subotnji prosvjedi Splićana protiv okupacije Matejuške očito nisu poslali dovoljno jaku poruku: samo dva dana kasnije, poduzetnik Damir Karaman, inače bivši šef kampanje Željka Keruma, nastavio je po starome. Zaštitari su građanima ponovno branili pristup prostoru koji je nezakonito zauzeo, aktiviste su vrijeđali i prijetili im, a čak se oglušio i na naređenje policije

Po svjedočenju očevidaca, policija je u njegovoj fan zoni intervenirala dva puta. Najprije na njihov poziv, nakon napada i prijetnji redara i još nekih osoba u civilu, kada je Karamanu naređeno da omogući prolaz do Matejuške. Čim su se policajci izgubili sve se vratilo na staro, pa je uslijedila nova intervencija, nakon koje su dva policajca cijelu noć dežurala kako bi osigurala slobodu kretanja.

U Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj za tportal.hr potvrdili su da su na Matejuški postupali po dojavi građana, ali zasad nisu pronašli elemente prekršaja.


Punih pet dana nakon što su se građani pobunili zbog zauzimanja popularnog okupljališta i tri dana nakon prosvjeda tisuću ljudi, dočekali smo da se o slučaju Matejuška oglase gradonačelnik Ivo Baldasar i župan Zlatko Ževrnja. Prvi je konačno zauzeo gard i zaprijetio Karamanu, a drugi se izvlačio i okolišao.

'Sinoć je ponovno došlo do 'povuci - potegni', policija je odlično reagirala, a danas sam poslao savjetnika za komunalu Davora Marasovića i uvjeren sam da problema više neće biti', kaže splitski gradonačelnik.
'Ako se nešto slično večeras ponovi, reagirat ćemo potpuno drugačije nego do sada. Uvjeravam vas, potpuno drugačije. Prepreke se moraju ukloniti, zaštitari se moraju maknuti i ako gospodin Karaman zbilja ima ugovor, neka na dijelu Matejuške koji je dobio na korištenje organizira svoju manifestaciju. Ali drugi dio mora apsolutno osloboditi da ljudi mogu slobodno ulaziti i izlaziti', jasan je Baldasar.

Prošlog tjedna, gradske službe i komunalni redari nisu se iskazali u ovom slučaju, dok je Baldasar bio na sedmodnevnom službenom putovanju u Izraelu. Usprkos nekoliko upita novinara, tvrdili su da na Matejuški nema nikakvih nepravilnosti. Kad je najavljen prosvjed, odjednom su otkrili da je dio lučice ipak u gradskoj ingerenciji i naredili da se s nje ukloni veliki šank. Onda su uspjeli ukloniti i ograde. A u subotu navečer, dogradonačelnica Aida Batarelo očito je nagovorila Karamana da oslobodi prolaz, no to je bilo kratka daha.

Za kaubojsko ponašanje u centru Splita, apsurdno, glavna odgovornost ipak leži na županu Zlatku Ževrnji. Županija je, naime, nadležna za pomorsko dobro - pa tako i najveći dio Matejuške, koji je dodijeljen u dugogodišnju koncesiju društvu Lubin. A upravo Ževrnjin pročelnik Mato Ivanković potpisao je čudnovatu 'suglasnost' na osnovi koje je Karaman prijavio javni skup i postavio redare. U javnosti je najprije tvrdio da je dao 'usmenu dozvolu', a onda je iskrsnuo i dokument s njegovim potpisom. U Lubinu tvrde, samo dan prije početka rada Karamanove 'fan zone'.

Propisi možda jesu komplicirani, ali barem bi ih u javnim službama trebali znati: Lubin je Karamanu na svom dijelu Matejuške dozvolio samo postavljanje video-zida i klupa, ali ne i bavljenje ugostiteljstvom. To ni ne smiju, jer im ugovor o koncesiji to ne dopušta. Unatoč tome, Karaman prodaje meso i ribu i toči alkohol, a građanima zabranjuje pristup - čak i dijelu na kojem i teoretski nema nikakvu dozvolu. Župan Zlatko Ževrnja kurtoazno je kazao da 'inspekcije i službe moraju djelovati'.

'Mi nismo dali dozvolu da se ništa zagrađuje, a posebno ne Matejuška, naš Ured za pomorstvo samo je dao jednu suglasnost za okupljanje. Ako postoji problem, nadležna državna tijela će to riješiti', tvrdi Ževrnja.

Upitan je i hoće li tražiti odgovornost svog pročelnika Mate Ivankovića jer je lagao javnost i po svemu sudeći nezakonito izdao suglasnost Karamanu. Na Matejuški je, naime, prostor de facto predan u potkoncesiju - što je i sam Ivanković prije nekoliko dana potvrdio novinaru tportala - iako se to ne može napraviti bez Županijske skupštine.

'Ono što sam vidio samo je pisana podrška manifestaciji, ništa više ne znam', kazao je je splitsko-dalmatinski župan. Htjeli smo mu postaviti još nekoliko pitanja pa je utekao od novinara.

Gotovo nevjerojatan slučaj okupacije javnog prostora na osnovi katastrofalno zamršenih zakona i podijeljenih nadležnosti, jer grad veličine Splita uopće nema ovlasti nad cijelom svojom obalom, splitskom gradonačelniku prigodno je poslužio i da ponovi kako od Vlade očekuje da najmanje tri velika grada (Split, Rijeka i Osijek) zakonom dobiju ovlasti županije, poput Zagreba. Svoj prijedlog uputio je prije dva tjedna, a ovih dana gradonačelnici preostala dva grada također šalju svoje zahtjeve.

'To je suluda situacija koja nas opterećuje i zakon hitno treba mijenjati. Ne, ne treba čekati buduću vladu, jer sam uvjeren da se to može napraviti do kraja ove godine', kazao je Baldasar.

U utorak poslijepodne, gradonačelnik nam se ponovno javio i otkrio rezultate sastanka oko Matejuške: tvrdi da se Karaman ispričao

'Rekao je da čak nije znao da je dio Matejuške pod Gradom i da se situacije od sinoć više neće ponoviti. Upozorit će i zaštitare koji su prijetili. Idućih večeri naši komunalci će kontrolirati situaciju', najavljuje splitski gradonačelnik.