MORNAR UVEO POMUTNJU

Građanski odgoj treba biti zaseban predmet

Bionic
Reading

Uvođenje građanskog odgoja u škole moglo bi naići na nove probleme. Iako bivši ministar Željko Jovanović za svog mandata nije finalizirao ovaj projekt, njegov nasljednik Vedran Mornar već na početku mandata govori kako nije sklon opciji da se sadržaj građanskog odgoja provodi kao zaseban predmet. Martina Horvat iz GONG-a, koja je ujedno bila i članica radne skupine za izradu kurikuluma građanskog odgoja, smatra kako je bitno to da se građanski odgoj provodi kao zaseban predmet, a ne međupredmet

Martina Horvat iz GONG-a koja je ujedno bila i članica radne skupine za izradu kurikuluma građanskog odgoja smatra kako je bitno to da se građanski odgoj provodi kao zaseban predmet, a ne međupredmet.

'Od 1999., to se provodilo međupredmetno i projektno i pokazalo se da međupredmetna nastava građanskog odgoja nije dovoljna. Nju je teže postići. Zbog toga je jako važan predmet te u satnici predvidjeti vrijeme i mjesto za građansku kompetenciju, jer se inače to ispušta. Onda imamo to što imamo - učenike s nerazvijenom građanskom kompetencijom', poručuje.

Novom ministru ipak bi dala neko vrijeme da razmotri sve opcije. Smatra da je sam građanski odgoj iznad pojedinog ministarstva. 'To je stvar da Vlada počne vidjeti obrazovanje kao prioritet i počne ulagati u učenike i njihovu građansku kompetenciju', poručuje Horvat.


Nada se da napor i entuzijazam učitelja i nastavnika koji od 1999. na neki način educiraju učenike u tom smjeru neće biti uzaludan. 'Ovdje se sustav gradio od dolje. To je prva stvar u kojoj je Vlada bila u poziciji da ne mora smišljati reforme. Inicijativa se gradi već 15 godina', poručuje Horvat.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar u utorak je za tportal.hr rekao kako mu je danas treći dan na novoj poziciji te da pokušava naći najbolji način da sadržaj zdravstvenog i građanskog odgoja ukomponira u nastavu.

'Treba struka donijeti mišljenje. Ja razgovaram s ravnateljima i agencijama vezanim za školstvo i mišljenje je da je međupredmetni sadržaj 'primjenjeniji'', objašnjava ministar.

Nadbiskup Puljić: Ne bi se štel mešati

'Kako kažu u Zagorju, 'ne bi se štel mešati' u stavove pojedinih ministara, o tome bolje pitajte ministra. Ja nisam zadužen za odgoj ni za obrazovanje, ali ću vrlo rado sudjelovati u razgovoru, ako ga bude, što je ministar najavio. Popričat ćemo o svemu', kazao je predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Na pitanje koliko je Katolička crkva utjecala na takav zaokret u obrazovnoj politici, Puljić je ustvrdio da Crkva nije započela diskusiju o zdravstvenom odgoju, nego se tek uključila u raspravu koju su pokrenule udruge s vizijom kršćanske antropologije, kakva je udruga U ime obitelji, javlja Hina.

'Kad su se javile udruge, mi smo se uključili, što je ispravno budući da je bila riječ o pravu roditelja da odgajaju djecu u skladu sa svojim svjetonazorom, što su im država i društvo dužni osigurati', rekao je Puljić i ponovio da nitko nema pravo roditeljima nametati odgoj protivan njihovu svjetonazoru.