ODLUKA JE PALA

HRT-ov ugovor sa ZAMP-om od 67,5 milijuna kuna ipak prolazi

23.06.2014 u 09:27

Bionic
Reading

Mate Radeljić, član Nadzornog odbora HRT-a obavijestio je javnost da će na za danas sazvanoj telefonskoj sjednici glasati protiv potpisivanja trogodišnjeg ugovora javnog rtv servisa s Hrvatskim društvom skladatelja (HDS - ZAMP) teškim 67,5 milijuna kuna. No unatoč njegovom glasu protiv, doznajemo, potpis ugovora će proći jer su ostali članovi NO-a procijenili da su iscrpljene sve zakonske mogućnosti za utvrđivanje njegove valjanosti.

Naime, nakon što su se Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa i DORH proglasili nenadležnima za ispitivanje određenih sumnji u pojedine klauzule ugovora članovi NO-a u većini će dati svoj glas za njegov potpis.

Radeljić podsjeća da od nadležnih tijela nisu dobiveni odgovori na slijedeća pitanja:
1. Zašto se ugovor sklapa na 3 godine, ako je uobičajena praksa bilo godišnje produžavanje?
2. Zašto se uvodi klauzula o umanjenju popusta HRT-a u slučaju rasta BDP-a? Dakle, ukoliko BDP bude pozitivan, HRT će plaćati i više od 67,5 milijuna kuna!!!
3. Je li pregovarač HRT-a ravnatelj PJ Poslovanje Boris Sruk bio u sukobu interesa obzirom da je vodio pregovore sa HDS-om, a u isto vrijeme živi u stanu pod hipotekom HDS-a?
4. Zašto mi nije odgovoreno na pitanje: Postoje li zapisnici o pregovorima HRT-a sa HDS-om iz kojih bi se vidjele pregovaračke pozicije, protuprijedlozi HRT-a, kao i pozicija Sruka u tim pregovorima?
5. Zašto glavni ravnatelj Goran Radman nije izuzeo iz pregovora Sruka?

'Obzirom da institucije, za koje sam smatrao da su nadležne, nisu ispitale navedena pitanja, niti su mi dale uputu kome bih se trebao obratiti u slučaju njihove nenadležnosti, preostaje mi samo mogućnost da u slučaju potpisivanja ugovora, nakon sutrašnje sjednice, iskoristim sve zakonima RH predviđene radnje u nadi da će se tada ovlaštene državne institucije ipak smatrati nadležnima za postupanje, jer je riječ o najmanje 67,5 milijuna kuna hrvatskih građana', zaključuje Radeljić.