POVRATAK NA SCENU

Čačiću je ugodnije s Kolindom, ali mu je bliži Josipović

22.06.2014 u 19:56

Bionic
Reading

O svom povratku na političku scenu Radimir Čačić govorio je u intervjuu danom Novoj TV dva dana nakon izlaska iz zatvora

Na pitanje po čemu će pamtiti zatvorske dane, kazao je da su u kaznionici u Valturi ljudi koji su počinili kaznena djela u prometu ili iz nehaja. ‘Riječ je o prosjeku hrvatskog društva. Gotovo bez izuzetka o dobronamjernim i često pametnim ljudima. Moje iskustvo s tim ljudima je vrlo dobro’, kazao je Čačić. Rekao je da ga je tragedija promijenila, no da mu je svaka vrsta otvaranja intime u tom smislu strana.

Komentirajući pad rejtinga svoje bivše stranke HNS-a, kazao je da je za rejting uvijek odgovorno vodstvo, a da je HNS dva puta ulazio u Vladu za njegova predsjedanja. Ne smeta mu što bivša stranačka kolegica Vesna Pusić ne vjeruje u opstanak njegovih reformista.

Za rad Vlade Zorana Milanovića, s kojim se još nije čuo nakon izlaska iz zatvora, kazao je da nema dovoljno rezultata te da se trebalo učiniti više te podsjetio na prvu godinu Vlade kada je bio ministar i kada je, kako je kazao, riješio 40 godina karcinoma brodogradnje te pokrenuo legalizaciju. ‘Ne da nešto nije dobro, nego uopće nije napravljeno’, komentirao je rad Vlade.

O smjeni i izbacivanju Slavka Linića iz SDP-a rekao je da je pravo premijera da bira svoje suradnike, a način na koji je Linić izbačen iz SDP-a usporedio je sa svojim izbacivanjem iz HNS-a te kazao da je SDP učinio demokratski iskorak jer je prijedlog stavljen na glasanje. Na pitanje vjeruje li više Liniću ili Milanoviću, kazao je da je uvijek vjerovao Milanoviću.

Govoreći o svojim političkim planovima, istaknuo je da do jeseni i formalno namjerava konstituirati stranku i političkoj sceni predložiti konkretne projekte i programe. ‘Trećina hrvatskog političkog tijela glasala bi ‘za’, a nema kome dati glas’, rekao je.

Na pitanje hoće li podržati vladu Zorana Milanovića odgovorio je da će uvijek podržavati pametne i kvalitetne prijedloge te ih i sam davati te da nema želja bilo kome mrsiti račune. Ključne poruke njegovih Reformista su gospodarstvo, radna mjesta i leadership. O koaliranju je rekao da će ovisiti o tome u kome će pronaći partnere za realizaciju reformi, bez ideologija.

Na pitanje o mogućoj suradnji s Milanom Bandićem rekao je da čovjek koji je četiri puta biran za gradonačelnika ne može biti bez rezultata. ‘Neupitno je politički faktor s kojim se razgovaralo i s kojim će se razgovarati’, kazao je.

Komentirajući predsjedničke kandidate, rekao je da je jako dobar s Ivom Josipovićem, a ne toliko s Kolindom Grabar Kitarović.

‘Ugodnije mi je u društvu Kolinde, a po političkim i svjetonazorskim temeljima bliži mi je Josipović’, zaključio je Čačić.