SVE GLASNIJE KRITIKE

'Vidošević zlorabi HGK u političke svrhe'

Bionic
Reading

Nadan Vidošević u srijedu će na Skupštini Hrvatske gospodarske komore (HGK) objaviti da će se kandidirati za predsjednika Hrvatske, što je potaknulo žestoke kritike o zloupotrebi HGK u političke svrhe

ZAGREB - Direktor Hrvatske udruge poslodavaca Đuro Popijač eventualno Vidoševićevo objavljivanje ulaska u izbore na Skupštini HGK opravdanim smatra samo ako će tada podnijeti ostavku na dužnost predsjednika Komore, inače taj postupak ocjenjuje 'dvojbenim'. Popijač dodaje kako Vidošević kao svaki drugi građanin RH ima ustavno pravo kandidirati se za predsjednika, s tim da HGK s njegovom kandidaturom ne bi trebao imati apsolutno nikakve veze. HGK kao institucija nema niti bi trebao imati bilo kakvu ulogu vezano uz kandidaturu, niti bi trebao sudjelovati u izbornim aktivnostima, piše Poslovni dnevnik.

Mirando Mrsić, šef kampanje SDP-ova predsjednička kandidata Ive Josipovića, najavljeno Vidoševićevo objavljivanje kandidature na Skupštini HGK smatra zloupotrebom položaja i mjesta na kojem se u ovom trenutku nalazi zbog činjenice da članstvo u HGK nije besplatno niti je na dobrovoljnoj bazi.

Upregnut Krešimir Macan?

Novi list piše da se Vidošević ukampanji neće poslužiti uslugama neke jake agencije, nego će taj posaoprepustiti mladim ljudima s kojima je radio i kao šef HGK-a. Tek je zaizradu vizualnog dijela kampanje Vidošević odlučio angažirati agencijuImago i Damira Ciglara, piše Novi list. Poslovni dnevnik pak piše daće Vidoševićevu kampanju navodno voditi vlasnik PR agencije ManjguraKrešimir Macan, koji taj angažman nije htio potvrditi, ali nidemantirati.

Vidošević HGK iskorištava u političke svrhe iako HGK nije politička stranka, ističe Mrsić, uz napomenu kako se time pokušava stvoriti dojam da iza Vidoševićeve kandidature stoji ukupno hrvatsko gospodarstvo. Posebno spornim smatra što se na taj način pokušava plasirati da je Hrvatskoj potreban predsjednik ekonomist te da je Vidošević osoba koja može spasiti Hrvatsku iako je sudjelovao u pretvorbama i raznim marifetlucima koji su nas doveli ovdje gdje jesmo zbog čega nije baš primjerena osoba da spašava državu, poručuje Mrsić.

Padne li u srijedu službena potvrda Vidoševićeva ulaska u kampanju, koja je za sada pod radnim sloganom 'Oživimo Hrvatsku', šef HGK javnosti će morati ponovno objašnjavati brojne 'kosture iz ormara' koji će opet početi ispadati - iznimno bogatstvo, Dalmacijacement, Hajduk, Meštrovićev atelje.

Vidošević neće moći računati na stranačku infrastrukturu HDZ-a, čiji je član od devedesetih, jer će ona služiti kandidatu Andriji Hebrangu. Vidoševiću pak slijedi brisanje iz stranačkog članstva. 'Predsjedništvo i Sabor HDZ-a izabrali su Hebranga za predsjedničkog kandidata. Stranka ne može imati dva kandidata i, u slučaju da se Vidošević i službeno kandidira, dogodit će se ono što se dogodi svaki put kad član ne poštuje odluke stranačkih tijela – brisanje iz članstva', kaže Jadranka Kosor

Sličnu situaciju HDZ je imao i 2005, kada je kandidatkinja te stranke za predsjednicu države bila upravo Jadranka Kosor, a na izborima se natjecao i Miroslav Ćiro Blažević. Njega predsjedništvo stranke nije brisalo iz članstva. 'U to vrijeme bila sam kandidatkinja i nisam se stigla baviti pitanjima što bi stranka trebala dodatno učiniti za moju kandidaturu', kaže Kosor odgovarajući na pitanje zašto čelništvo HDZ-a nije tada eliminiralo protukandidata iz vlastitih redova.

Blažević pak otkriva da nije izbrisan iz članstva jer je 'imao zeleno svjetlo stranke, odnosno da se sve dogovorio s predsjednikom Sanaderom'.

Ni Andrija Hebrang ne strahuje od toga da će mu Vidošević pokupiti glasove. 'Mislim da članovi HDZ-a neće glasati za njega jer će prepoznati da je riječ o čovjeku koji je iskoristio stranku da dođe do vrhunskih pozicija i onda je stranku odbacio kao isluženu krpu', kaže Hebrang. Osim toga, Hebrang je za Poslovni dnevnik ustvrdio da je Vidošević zloupotrijebio i HGK, instituciju koja je prema njegovoj ocjeni među ključnim krivcima za gospodarsku krizu jer nije odradio svoj posao, odnosno nije našao strana tržišta za plasman hrvatske robe, a uzeo je i uzima od poduzetnika velik dio njihove zarade kroz članarinu.