SAMI SMO KRIVI

Josipović traži obnavljanje antifašističkih spomenika

22.06.2014 u 15:44

  • +6

Obilježen Dan antifašističke borbe

Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk

Bionic
Reading

Prilikom obilježavanja Dana antifašističke borbe predsjednik Josipović je u šumi Brezovica pokraj Siska, nedaleko od nedavno uništenog spomenika Frana Kršinića 'Ustanak', pozvao na obnovu antifašističkih spomenika kojih je u Hrvatskoj devastirano i uništeno oko 3000 unazad dvadesetak godina, a neznatan broj ih je obnovljen

‘Tko je taj koji sprječava naše gradonačelnike da vrate spomenike Drugom svjetskom ratu u svoje gradove, koja je to sila koja ne da da se malo bolje financiraju udruge antifašista, koja ne dozvoljava da se u udžbenicima govori o istini u Drugom svjetskom ratu’, kazao je predsjednik Josipović i zaključio da nema nikakve velike sile, da postoje oni koji misle drugačije, ali da ‘oni nisu krivi zato što su nevraćeni spomenici, što udžbenici možda nisu onakvi kakvi bi trebali biti, što nedostaje sredstava za afirmaciju antifašizma’. Josipović je pozvao okupljene u Brezovici da nakon povratka na posao ne zaborave danas izgovoreno, nego da se više posvete obnovi srušenih spomenika NOB-u i promicanju antifašističkih vrijednosti.

‘Krivi smo mi ovdje i zato se sutra vratimo u svoje urede i radimo ono o čemu ovdje danas govorimo’, kazao je Josipović dodavši da u svom uredu ima bistu Josipa Broza Tita, koju je tamo postavio prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, bila je u uredu za mandata Stjepana Mesića, a siguran je da će tamo ostati i u uredu budućeg predsjednika.

Tportal nedavno je pisao o neobnavljanju antifašističkih spomenika. Josip Hrženjak, 96-godišnji autor knjige 'Rušenje antifašističkih spomenika u Hrvatskoj 1990-2000', jedinog cjelovitog popisa antifašističkih spomenika, izrazio nam je razočaranje time što država ne poduzima ništa da obnovi devastirane spomenike.

Ministarstvo kulture tvrdi da obnavlja spomenike prema svojim mogućnostima, a u zadnjih deset godina putem Javnog poziva za financiranje programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara dodijeljeno je nešto manje od četiri milijuna kuna.

Povjesničar umjetnosti Zvonko Maković kazao je da nas čekaju sveobuhvatne transformacije, političke, civilizacijske i moralne i tek tada će se moći uspostaviti zdravi kriteriji prema znakovima koji memoriraju jedno vrijeme koje nam je itekako važno i nimalo ne pripada prošlosti.