SLUČAJ TORBICA SE PONAVLJA

Ministrica Opačić ima lažni Dior kupljen za 400 kuna

18.06.2014 u 12:49

Bionic
Reading

Ima li ministrica Milanka Opačić, šefica resora koji se bavi socijalno najugroženijima, Diorovu torbicu čija se cijena kreće između dvije i tri tisuće dolara? Nema! No u rukama drži nešto što je posve nalik spomenutoj dizajnerskoj torbici. Platila ju je, kaže, 400 kuna, no time se našla na skliskom terenu jednako kao 2010. tadašnja premijerka Jadranka Kosor sa svojim torbicama koje su neodoljivo podsjećale na Fendijeve modele

Raspravu o torbi Milanke Opačić na Facebooku otvorio je novinar Denis Kuljiš. Uz fotografiju ministrice sa spornom torbicom objavljena je i fotografija originala. 'Meni izgleda prava, a ona mi izgleda lažno, ali možda je i obratno, ne?' piše Kuljiš.

Da torbica nije 'prava', potvrdila nam je sama ministrica i potpredsjednica Vlade. 'Torba je kupljena za 400 kuna u jednom zagrebačkom dućanu i nema veze s Diorovom torbom', kazala je za tportal.

Ministrica je sačuvala svoj socijalni karakter, no time je došla na tanak led kada su u pitanju krivotvorine. Naime, torba je na prvi pogled ista kao torbica Dior Lady. Nedostaje samo metalni privjesak s logom. Već viđeno? Da, i to prije četiri godine.


Tada je premijerka Jadranka Kosor paradirala s torbicom Fendi Pekaboo. Dodatno 'ju je uvalila' njezina tadašnja glasnogovornica Martina Banić izjavom da premijerka nipošto ne nosi torbu čija je cijena dosezala peteroznamenkastu kunsku svotu, već imitaciju.


'Bolje bi bilo da premijerka prizna da je original, nego da nosi falsifikat. Kupnjom faksifikata krši se šest zakona o intelektualnom vlasništvu, s tim da je puno gore kad to čini javna osoba poput premijerke, jer ona time šalje poruku drugima koji je vide kao uzor', rekli su tada u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo.

Hrvatsko zakonodavstvo predvidjelo je novčanu ili zatvorsku kaznu i za one koji nose krivotvorine, ne samo za one koji ih proizvode i distribuiraju. No to se uglavnom u praksi ne primjenjuje. Sankcije idu isključivo u smjeru onih koji na tome zarađuju pa se tako u Hrvatskoj godišnje uništi na tisuće komada lažnih torbica, novčanika, remena…

Nakon tih saznanja, glasnogovornica Jadranke Kosor ispravila se i rekla kako je jednostavno riječ o 'no name' torbici koja je jako nalik na Fendi. I kod ministrice Opačić riječ je o istom slučaju, iako ministrica u ormaru ima i originala. Na jednoj fotografiji može ju se vidjeti s torbom Burberry koja ima vidljiv logo.

Louis Vuitton Josipe Rimac?

Na jučerašnjem Saboru HDZ-a s dizajnerskom torbom Louis Vuitton moglo se vidjeti i Josipu Rimac, gradonačelnicu Knina protiv koje je policija ovih dana podnijela kaznenu prijavu zbog osnovane sumnje da je na nezakonit način došla do dijela svoje imovine.

Ima li Rimac lažnjak, original ili pak 'nešto nalik' Vuittonu, nije poznato, jer nam na pozive nije odgovarala.