STJEPAN MESIĆ

Ne smijemo zaboraviti žrtve naci-fašističkih režima

31.08.2009 u 14:04

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Stjepan Mesić uputio je danas izjavu povodom obilježavanja 70. obljetnice napada nacističke Njemačke na Poljsku i početka Drugog svjetskog rata, ističući da sjećanje na ratne užase sve u svijetu obvezuje na jače napore za učvršćivanje mira, priopćeno je iz Predsjednikova ureda.

Predsjednik u izjavi napominje da je u gotovo šest godina dugom Drugom svjetskom ratu život izgubilo 50 milijuna ljudi, da će osim po dugotrajnosti i enormnim ljudskim gubicima i razaranjima te stradanjima civila taj sukob ostati zapamćen i po tome što je "rasistički zaluđeno vodstvo Trećeg Reicha" pokušalo provesti i dijelom provelo program sustavnog uništavanja židovskoga naroda, te po tome što je završen prvom i do sada jedinom upotrebom nuklearnoga oružja.

Istaknuo je da pripada generaciji suvremenika toga rata, da iz vlastitog iskustva zna kakve je patnje i stradanja donio, te da je upravo stoga pokušao učiniti sve što je bilo moguće kako neizbježni raspad jugoslavenske federacije ne bi bio praćen ratom.

"Jednako tako, uložio sam sve svoje napore, osobito otkako sam na položaju predsjednika Republike Hrvatske, da se ratne rane iz sukoba koji je bio nametnut zaliječe, da se krivci za počinjene ratne zločine - baš kao i nakon Drugoga svjetskog rata - privedu pravdi i da se u regiji ponovo stvori klima uzajamnoga povjerenja i razumijevanja", ustvrdio je Mesić.

Napominjući da generacija sudionika i suvremenika Drugoga svjetskoga rata polako nestaje, Predsjednik ističe da ni pod kojim uvjetima ne smije nestati sjećanje na žrtve zločinačkih naci-fašističkih režima i njihovih saveznika te na strašni ratni sukob i veličinu i slavu pravedne i opravdane borbe za slobodu i protiv okupatora.

"Užasi Drugoga svjetskog rata, kojih se na 70-tu obljetnicu njegova početka sjećamo i moramo sjetiti, obvezuju sve u svijetu da pojačaju napore za učvršćenje mira, jačanje stabilnosti i smanjivanje golemih zaliha naoružanja, te u - u krajnjoj liniji - za stvaranje svijeta slobodnoga od nuklearnoga oružja", zaključuje u izjavi predsjednik Republike Stjepan Mesić.