PRIZNAO DA RAZMIŠLJA O KANDIDATURI

Picula bi uskoro mogao i ozbiljno zaprijetiti Milanoviću

16.06.2014 u 18:00

Bionic
Reading

Nakon velikog uspjeha na izborima za Europski parlament usred podjela unutar SDP-a Tonino Picula počeo je razmišljati o mogućnosti da se kandidira za predsjednika stranke, ali i premijera. Da ta opcija nije isključena, Picula je rekao u intervjuu za Hrvatsku uživo na HTV-u

Nakon Zlatka Komadine, još jedan veteran SDP-a najavio je da bi se mogao kandidirati za novog šefa stranke poslije Zorana Milanovića: 'Mislim da ovoj Vladi i vodstvu stranke treba još dati priliku da odrade dio programa, a ako nezadovoljstvo unutar stranke i javnosti ne dosegne željenu razinu – htio bih biti jedan od onih koji doprinosi potrebnim promjenama... Nije isključeno da će Komadina dobiti protukandidata za novog šefa stranke.'

Picula je dodao da će se, ako se kandidira za šefa SDP-a, tada, za razliku od Komadine, kandidirati i za premijera.

Predsjednik SDP-a i Vlade Zoran Milanović nije u dobrim odnosima sa stranačkim veteranom Toninom Piculom, zbog čega ga je na listi za EU izbore stavio na vrlo nisko peto mjesto. No zahvaljujući preferencijalnim glasovima birači su rekli svoje – Tonino Picula dobio je gotovo 100 tisuća glasova više od bilo kojeg drugog kandidata svih lista i svih stranaka. Milanović pred tom činjenicom nije pokazao poštovanje te je nastavio govoriti o Piculi kao o lijenom zastupniku.

Podjele unutar SDP-a nakon ukupno loših rezultata na EU izborima i izbacivanja Slavka Linića dovele su do pitanja je li Milanović najbolji šef stranke i je li s njime SDP još uvijek socijaldemokratski. Članovi poput Zlatka Komadine i Tonina Picule javno govore o sumnjama u stranci, a Komadina je čak toliko uvjeren da je socijaldemokracija ponižena u SDP-u da je najavio svoju kandidaturu za šefa stranke. Milanovićevu vladu nazvao je 'liberalno-tehnokratskom'.

Upitan je li SDP već izgubio sljedeće parlamentarne izbore, Picula kaže kako se nada da nije. 'Htio bih da ova situacija u stranci bude poziv za buđenje – najprije Predsjedništva, Glavnog odbora i zastupnika, ali i lokalnih čelnika. Da se trgnu i da se pripremimo', rekao je Picula.

Na pitanje može li SDP nastaviti dalje s Milanovićem, rekao je da se na Glavnom odboru utvrdila kritična masa ljudi koja razgovara o političkom smjeru: 'Nisam siguran da se stvorila masa za traženje direktne odgovornosti vodstva, ali dodijeljen je ozbiljan žuti karton. Pada povjerenje među građanima i treba vidjeti zašto je to tako.'

Picula se pita je li problematičan Plan 21 ili njegova realizacija. 'Na sjednici Glavnog odbora iskristalizirala su se tri pitanja: jesmo li i dalje socijaldemokrati, je li program u redu i je li dobra organizacija te funkcioniramo li kao SDP na nacionalnoj razini kako treba', rekao je Picula.

Na opasku da se Milanovića smatra liberalom, Picula kaže da je to velika tema i da odgovor na pitanje što je danas socijaldemokracija traže i druge zemlje.