OPET SEKSIZAM

Josipović o Kitarović: Ima slike, ali ton je Karamarkov

16.06.2014 u 18:42

RTL Autor: RTL
Bionic
Reading

Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je danas kako je, nakon pravomoćnosti presude bivšem premijeru Ivi Sanaderu, najbolji način riješavanja problema i za Inu i za odnose Hrvatske i Mađarske dogovor

'Presuda sasvim sigurno ima konzekvenca na ustroj Ine i način upravljanja, jer ono što je pogrešno i nezakonito od početka ne može proizvoditi posljedice', kazao je predsjednik Josipović odgovarajući na pitanja novinara koji bi trebali biti sljedeći koraci DORH-a nakon što je Vrhovni sud donio pravomoćnu presudu protiv bivšeg premijera Sanadera zbog primanja mita od mađarskog MOL-a.

Josipović ističe kako pitanje Ine nije pitanje koje se može rješiti jednim potezom pera te kako se mora strateški razmišljati. 'I mislim da je najbolje da se posljedice te neodgovarajuće, nezakonite i nemoralne odluke da se uđe u posao o kojem je riječ, saniraju kroz pregovore', kazao je predsjednik države.

Mišljenja je kako je dobro da Vlada pregovara s mađarskim partnerima i da se kroz pregovore nađe rješenje.

'Ako to ne bude moguće, naravno da postoje i pravosudni načini rješavanja. Naravno postoje i neke mjere koje se mogu po potrebi poduzeti, to će odlučiti oni koji se time bave, da ne dođe do daljnjeg narušavanja naših interesa', kazao je Josipović.

Najbolji način rješavanja problema i za Inu i za odnose Hrvatske i Mađarske je dogovor, ponovio je Josipović, koji je na pitanja novinara odgovarao nakon sjednice Savjeta za gospodarstvo na temu energetske politike Hrvatske.

Upitan je li, kao što je rekao da je ono što je napravio Ivo Sanader vezano uz Inu veleizdaja, veleizdaja bila i 2007. kada je Sanader predao naš gospodarski pojasi EU pod uvjetom ulaska u EU 2009. godine, a zna se kada smo ušli, Josipović je odgovorio kako ne bi to izjednačavao.

'Motivi su različiti i ja to ne bih izjednačio ni u kojem slučaju', kazao je.

Naime, pregovori s EU oko ulaska Hrvatske tražili su prilagodbu Hrvatske europskim propisima. To je bio čin kako se prilagođavala hrvatska politika europskoj politici, što ne znači da mi ne možemo razmišljati ovog trenutka što sada s tim gospodarskim pojasom, rekao je Josipović.

Podsjetio je da u vrijeme kada je ta odluka donesena Hrvatska nije imala, posebno kada je riječ o ribarstvu, ni tehničkih uvjeta za puno iskorištavanje tog pojasa.

'Možemo govoriti da li je ta odluka bila dobra ili loša, da li se moglo dobro ili drugačije pregovarati, ali to izjednačavati s ovim što se dogodilo u Ini ne bi bilo u pravdeno', rekao je Josipović.

Vezano uz odluku o oduzimanju ordenja Sanaderu, predsjednik Republike je pojasnio kako Zakon o odlikovanjima i priznanjima govori da se ona mogu oduzeti ako je osoba o kojoj je riječ počinila nešto protiv pravnog poretka RH, ili ako je postupila protiv temeljnih moralnim zasadama.

'U slučaju Sanadera stekla su se oba uvjeta.
Riječ je o teškom kaznenom djelu na koje je osuđen, teškom kaznenom djelu koje proizvodi iznimno štetne učinke za Hrvatsku. Očito riječ je o protupravnom djelu. A moralna komponenta posebno je vidljiva u tome što je riječ o čovjeku koji je obnašao najvišu, ili jednu od najvažnijih državnih dužnosti, kojemu je narod dao povjerenje da sukladno interesima naše domovine vodi svoje poslove, a koji je postupio upravo suprotno. Koji je postupio u svom interesu, a na štetu javnih interesa i na štetu RH', kazao je Josipović.

Na upit kako komentira izjavu predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka da se predsjednik ne bavi javnim poslom već da je u kampanji za predsjedničke izbore, Josipović je kazao i kako i današnji sastanak o energetskoj politici Hrvatske govori tko se čime bavi.

'Rekao sam ima slike, nema tona. Ima tona, ali je to ton gospodina Karamarka. Šteta, vidim da ima ulogu glasnogovornika. Ako je već toliko u kampanji, bilo bi bolje da se sam kandidirao za predsjednika', rekao je Josipović.

'Da je gospodin Karamarko dok je bio na čelu obavještajne službe, dok je bio ministar, manje mislio o sebi i svojim interesima, a više o javnim, danas bih ja mogao možda malo više misliti o sebi, a manje o ovim teškim, strašnim problemima koji su u dobroj mjeri rezultat, vidi se i po ovoj presudi, načina kako je tada obnašana vlast', istaknuo je Josipović.