O PRESUDI SANADERU

Neobično oštar Josipović: To je veleizdaja!

14.06.2014 u 12:52

Bionic
Reading

Predsjednik RH Ivo Josipović izjavio je danas da sada, kada je presuda bivšem predsjedniku Vlade Ivi Sanaderu pravomoćna, cijelu priču može okarakterizirati samo jednom rječju, a to je – veleizdaja

Josipović je to kazao odgovarajući na novinarski upit da komentira kako će se pravomoćna presuda Ivi Sanaderu odraziti u pravnom smislu na odnose Ine i Mola. Predsjednik Josipović je podsjetio da za vrijeme postupka nije davao nikakve ocjene, poštujući integritet suda te da je bio pomalo kritičan prema određenoj agresivnosti koju su mediji pokazivali prema obitelji Ive Sanadera.

'Međutim, sada kada je presuda pravomoćna, cijelu priču mogu okarakterizirati samo jednom rječju, a to je veleizdaja', rekao je.

'Veleizdaja, jer su toliko važni nacionalni inetresi zanemareni i prodani da to nije moglo proći bez sudske osude“, naglasio je ističući da su posljedice ozbiljne te da „ sasvim sigurno odnosi koji su ustanovljeni, nezakonitim, koruptivnim poslom ne mogu opstati.'


'Tu podupirem odluku Vlade da kroz pregovore riješi to pitanje, da se saniraju posljedice takvog jednog nezakonitog posla i da Ina, ( koja treba strateškog partnera, a i Hrvatska treba strateškog partnera), uskladi svoje djelovanje s pravom, ali i s moralom.'

Na pitanje je li onda prijeporni ugovor protuzakonit i može li se rušiti, Josipović je odgovorio 'apsolutno, sve ono što je nastalo korupcijom ne može biti smatrano pravovaljanim.'

'Prema tome, vraćam se još jednom na tezu – Ini treba partner, Hrvatskoj treba partner, ali ne na koruptivnim temeljima, i zato pozivam Vladu da nastavi s onim što je započela', rekao je naglasivši da smatra da su smjernice koje je Vlada prihvatila ispravne i dobre te da očekuje da će se kroz pregovore zaštititi naš nacionalni interes.

Predsjednik Josipović danas u Rijeci nazoči regati Fiumanka, na kojoj sudjeluje više od 150 sudionika iz brojnih zemalja. Govoreći o regati, Josipović je istaknuo da je Hrvatska turistička zemlja te da se u Rijeci, osim industrije, puno radi i na turizmu.

Čestitam županiji i gradu na naporima i sasvim sigurno ta priredba je događaj koji podiže vidljivost Rijeke i zanimanje domaćih i stranih turista za boravak u Hrvatskoj, posebice u ovom kraju, kazao je.

Na tvrdnju novinara da na moru ima puno vjetra, kao i na političkoj sceni, Josipović je ocijenio je da je dobro da vlada živost i da se bistre ideje te da se nada da će iz toga izaći samo dobro.
Podsjetimo, Vrhovni sud donio je pravomoćnu presudu protiv bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera zbog ratnog profiterstva u 'slučaju Hypo' i primanja mita od mađarskog MOL-a smanjivši mu zatvorsku kaznu s deset na osam i pol godina. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak smatra da je to potvrda da nisu bili zaštićeni nacionalni interesi kod prodaje Ine, dok je MOL razočaran takvom odlukom suda.

Na prvu nepravomoćnu presudu bivšem premijeru, donesenu u studenom 2012. žalili su se obrana i tužiteljstvo, a Vrhovni je sud njihove argumente saslušao na javnim sjednicama krajem ožujka i početkom travnja.

I dok je obrana tražila da se ukine presuda nekada najmoćnijem hrvatskom političaru i naredi novo suđenje, Uskok je u žalbi zahtijevao da mu se kazna poveća na zakonski maksimum od 15 godina.

Obrana je u žalbenom postupku isticala da najspornijim smatra što je sud odbio niz njihovih svjedoka, a bezrezervno poklonio vjeru 'neistinitim iskazima' ljudi koji su teretili Sanadera.