PREDSJEDNIČKI IZBORI

Vidošević u srijedu objavljuje kandidaturu

Bionic
Reading

Nadan Vidošević, predsjednik Hrvatske gospodarske komore, kandidirat će se za predsjednika Republike. Slobodna Dalmacija iz pouzdanog izvora doznaje da će Vidošević kandidaturu objaviti 2. rujna, na skupštini HGK

Mogućnost Vidoševićeva ulaska u utrku za Pantovčak već se spominjala u medijima, no kako doznajemo, predsjednik HGK sada je definitivno odlučio ući u bitku za predsjedničku funkciju, što će se bez sumnje odraziti i na njegov položaj u vladajućoj stranci.

Vidošević je, naime, od početka devedesetih u HDZ-u i premda je zadnjih godina nerjetko kritički govorio o potezima HDZ-ove vlasti, tek će objavom ulaska u kampanju za predsjedničke izbore ugroziti status u stranci koja je krajem srpnja objavila da je njezin jedini predsjednički kandidat Andrija Hebrang.

I predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor kazala je u nedjelju da će Vidoševićevu kandidaturu komentirati 'ako se ona dogodi', ali je naglasila:

'Naš je Statut jasan: tko ne poštuje odluke stranačkih tijela, automatski se briše iz članstva. Naš je jedini kandidat Andrija Hebrang, koji je dobio potporu Predsjedništva stranke i ostalih stranačkih tijela i što se tiče HDZ-a, za nas je to apsolutno završena priča', kaže Kosor, piše Slobodna Dalmacija.

'Šteta što Vidošević nije kandidaturu iznio stranci, pa bismo održali unutarstranačke izbore i izišli s jednim kandidatom. Ovako ćemo biti jedina stranka s dva kandidata', komentirao je Andrija Hebrang.

Iako ne želi prejudicirati taj slučaj, i on podsjeća na Statut stranke i mogućnost Vidoševićeva isključenja, a kaže i kako pretpostavlja da bi Vidošević sam mogao podnijeti ostavku na članstvo u HDZ-u.

Hebrang procjenjuje i da Vidošević 'definitivno ne može računati na glasove iz HDZ-a, jedino na dio lijevih birača'. Političari koji su već objavili da ulaze u predsjedničku utrku nisu bili začuđeni najavom Vidoševićeve kandidature.