PROSVJED PRED KATEDRALOM

'Ima hrvatskih srca koja suosjećaju sa žrtvama Ahmića'

10.06.2014 u 18:36

  • +7

Sjećanje na žrtve Ahmića

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic

Bionic
Reading

Zbog dočeka haškog osuđenika Darija Kordića te izjava koje su izgovorene prije četiri dana na Plesu kada je Kordić stigao u Hrvatsku, u organizaciji Kuće ljudskih prava, Antifašističke lige Hrvatske te uz podršku članica Platforme 112 pred zagrebačkom katedralom odvija se 'tiha komemoracija' za žrtve ubijene u Ahmićima koje na dočeku nisu niti jednom spomenute. Pred katedralom su se okupili i oni koji se na slažu s kritikom građanskih aktivista

Aktivisti i građani istaknuli su 116 imena žrtava ubijenih u Ahmićima. Kordiću zamjeraju činjenicu da niti u jednom trenutku, kao niti sisački biskup Vlado Košić koji ga je dočekao, nije spomenuo žrtve.

'Mi smo reagirajući na ono što smo vidjeli bili zgroženi. Kordić je govorio da čitava Hrvatska slavi njegov izlazak na slobodu. Mi smo htjeli pokazati da ima hrvatskih srca koja suosjećaju sa žrtvama Ahmića. Na tom skupu se mogao prisjetiti njih i izraziti žaljenje zbog zločina', kazala je za 'Hrvatsku uživo' HTV-a Sanja Sarnavka.


Napominje da je bitna poruka koju Crkva šalje. 'Dok papa okuplja šefove Palestine i Izraela, mi ovdje pokazujemo da slavimo nekoga samo zato što je Hrvat, a zaboravljamo žrtve samo zato jer su muslimanske vjeroispovijesti', dodaje.

Osvrnula se i na činjenicu da je policija privela aktivista Zorana Ivančića koji je Kordiću na Plesu povikao 'sotono, ubojico' zbog čega je od nekoga od okupljenih dobio i udarac u glavu. 'Policija se očito boji. Oni koji se busaju u prsa i proglašavaju se pravim Hrvatima i Hrvaticama mogu raditi što god im padne napamet i policija ne intervenira. To je strašna činjenica', zaključuje Sarnavka.

Eugen Jakovčić na kritike kako navedene udruge selektivno brinu za žrtve kaže: 'Kako netko tko je razuman može misliti da netko tko će stajati za nevine ubijene civile može imati selektivnu sućut prema drugim žrtvama.'

Napominje da se zaboravlja da Kordić nije pušten na slobodu zato što je nevin, nego zato što je osuđen te je izdržao dvije trećine kazne. 'Za Haški sud nije bilo nikakve sumnje da je planirao i poticao na zločin u Ahmićima', kaže Jakovčić.

'Civilizacijski, ljudski i kršćanski je neprihvatljivo da se takvu osobu slavi i proglašava vitezom. Kordića je trebalo ignorirati. Nismo čuli nikakav žal spram nevinih žrtava', poručuje.