ZANIMLJIV OBRAČUN U SPLITSKIM KVARTOVIMA

'Hajdučko srce' pobijedilo na izborima i odreklo se ušteđevine!

11.06.2014 u 10:55

Bionic
Reading

Ivo Bego, 77-godišnji bivši igrač Hajduka, javnosti poznat i po nedavnom obračunu sa Zdravkom Mamićem u svečanoj loži na Poljudu, jedan je od pobjednika kotarskih izbora održanih u Splitu ove nedjelje. U četvrti Lovret - najvećoj od 34 splitska gradska kotara i mjesna odbora - Bego nije osvojio najviše glasova, no s dva od sedam vijećnika odlučuje tko će doći na vlast. I SDP i HDZ također imaju po dva vijećnika, a ovi prvi su mu ponudili mjesto predsjednika kotara

'Napravija san to radi dice sa Skalica. Oni su me zvali, a ja san in reka: oću, prihvatit ću radi vas', kazao je Bego. Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar za tportal je potvrdio da 'Hajdučkom srcu' i skupini mladića koji su ga kandidirali prepušta vođenje Lovreta, dok nam je Bego kazao da će to prihvatiti.

'Šta ćemo napravit'? Koliko god možemo! Nismo mi kao HDZ, oni ni s cijelim državnim budžetom ne bi ispunili sve šta su obećali prije ovih izbora', iskren je Bego. No on osobno odlučio se i za jednu veliku gestu: svoju ušteđevinu poklonit će mladićima koji su se odlučili angažirati u svom kvartu.

'Imao sam neki obrt i od toga mi je ostalo nešto novca, desetak tisuća eura. To dajem dici da naprave nešto dobro', otkrio je Bego za tportal.

Kotarski izbori održani ove nedjelje u Splitu najniži su stupanj predstavničke demokracije: biraju se vijeća u kojima se radi volonterski i koja odlučuju o najsitnijim komunalnim zahvatima. Na raspolaganju obično imaju između 70 i 140 tisuća kuna godišnje, ovisno o postotku naplate komunalne naknade, a svaku potrošenu kunu mora odobriti gradska uprava. Odaziv birača na nedjeljnim izborima bio je tek oko 12 posto, no stranke su ih svejedno shvatile kao ozbiljan test. U Splitu je s ukupno 98 mjesta pobijedila HDZ-ova koalicija, SDP i partneri dobili su 46 vijećnika, a razne nezavisne i 'kvartovske' liste osvojile su čak 74 mandata.

HDZ je proglasio pobjedu: u desetak gradskih četvrti - mahom na periferiji - dobio je apsolutnu većinu, no tu je i Split 3, dosad neosvojiva SDP-ova utvrda. Vrijedi napomenuti da je upravo u tom kvartu SDP vodio Marijan Mudrinić, jedini Baldasarov protukandidat na unutarstranačkim izborima. Uglavnom, šef splitskog ogranka HDZ-a Petar Škorić rezultate je opisao kao 'žuti karton gradonačelniku'.

Sam Baldasar priznao je poraz i pripisao ga 'apatičnom i deprimiranom biračkom tijelu', dok je treća ozbiljna politička opcija u gradu, lista 'Pametni grad' Marijane Puljak, proglasila uspjeh s osvojenih 18 vijećničkih mjesta u 15 četvrti u kojima se kandidirala. U predgrađu Sirobuja pak apsolutnu vlast osvojio je Ivica Grubišić Gire, a on upravlja ovim kvartom još od osamdesetih godina prošlog stoljeća. Posljednjih mjeseci ponosan je jer je gotovo cijela Sirobuja legalizirana, a ondje se uvodi kanalizacija i ostala infrastruktura vrijedna preko 40 milijuna kuna.


U većini splitskih četvrti sada slijede pregovori oko formiranja vlasti. HDZ i SDP mahom žele osvojiti što više kvartova za sebe ili barem spriječiti suparnike da dođu do njih, dok nezavisne liste postavljaju svoje uvjete. U Varošu, jednom od najstarijih dijelova Splita, i jednoj i drugoj stranci nedostaje glas nezavisnog Zorana Blagojevića. A on je još prije izbora govorio da treba riješiti problem parkiranja u kvartu, odvoza smeća i novog dječjeg igrališta.

'Tražili smo više parkirališnih mjesta za Varošane jer na gradskom parkiralištu od 300 pretplata stanovnici Varoša dobiju tek 50! Što se tiče smeća, najvećeg problema pogotovo u ljetnim mjesecima, predlažemo uvođenje prepoznatljivog kamiončića s posebnom sirenom koji bi ga skupljao nekoliko puta dnevno', kazao nam je Blagojević. Nije isključeno da SDP upravo njemu prepusti vođenje Varoša ukoliko se postigne dogovor i s vijećnikom Vjekom Santrićem, viđenijim splitskim aktivistom koji predvodi radnike Hrvatskog narodnog kazališta i sudjeluje u brojnim građanskim inicijativama.

Na Mejama, jednom od elitnijih splitskih kvartova u kojemu živi gradonačelnik Baldasar, ali i njegov prethodnik Željko Kerum, tijesnu većinu glasova osvojio je HDZ. No uz potporu SDP-a šef kotara bit će Goran Jugović, inače predsjednik Udruge Merjan koja okuplja vlasnike velikog dijela splitske Park-šume i šezdesetak bespravno izgrađenih kuća na tom području...