IZJEDNAČENI S BRAKOM

Izvanbračni parovi konačno mogu posvajati djecu!

06.06.2014 u 14:16

Bionic
Reading

Prihvaćanjem amandmana HNS-a i SDP-a na Obiteljski zakon izvanbračni parovi ubuduće će u pogledu imovinskih i osobnih odnosa, prava i obveza biti izjednačeni s bračnim zajednicama. Odnosi se to i na posvajanje djece, koje je dosad bilo onemogućeno izvanbračnim parovima

'Izvanbračna zajednica stvara osobne i imovinske učinke kao bračna zajednica te se na nju na odgovarajući način primjenjuju odredbe ovog Zakona o osobnim i imovinskim odnosima bračnih drugova odnosno odredbe drugih zakona kojima se uređuju osobni, imovinski i drugi odnosi bračnih drugova', stoji u amandmanu SDP-a i HNS-a.

Osim toga prihvaćen je i amandman SDP-a i HNS-a koji govori o posvajanju djece. 'Dijete mogu posvojiti bračni i izvanbračni drugovi zajednički, jedan bračni ili jedan izvanbračni drug ako je drugi bračni ili izvanbračni drug roditelj ili posvojitelj djeteta, jedan bračni drug uz pristanak drugog bračnog druga te osoba koja nije u braku', stoji u amandmanu.

Velik je to korak za izvanbračne zajednice kojima do sada nije bilo dozvoljeno posvajanje djece, na što su zastupnici SDP-a i HNS-a upozoravali i tijekom rasprave.

'Samcima omogućavamo posvajanje. To posvajanje omogućavamo i bračnim drugovima, koji primjerice u braku mogu biti tek nekoliko mjeseci, godinu dana, jedno kratko razdoblje, a da onoj zajednici koja po zakonu mora trajati najmanje tri godine i takvim je trajanjem već dokazala i pokazala svoju stalnost posvajanje, ne omogućujemo', upozorio je tijekom rasprave SDP-ov Peđa Grbin.

Tijekom današnjeg glasovanja prihvaćen je i amandman Vlade kojime se podiže dobna granica nakon koje dijete može samostalno dati pristanak za lakše medicinske zahvate. Iako je prvotno Vlada predlagala da to bude 14 godina, nakon kritika u Saboru, granica je podignuta na 16 godina.

Većina je prihvatila i novi zakon o udrugama, a Vladinim amandmanom utvrđeno je da barem jedan od osnivača udruge mora biti punoljetna osoba kojoj nije oduzeta poslovna sposobnost.