PORAZNI PODACI

Godišnje se 400 mladih liječi u bolnicama zbog alkohola

05.06.2014 u 15:09

Bionic
Reading

S ciljem podizanja svijesti i edukacije maloljetnika o opasnostima zloupotrebe alkohola te podizanja svijesti javnosti o odgovornom konzumiranju, Zagrebačka pivovara i Robert Knjaz snimili su edukativni film koji otkriva brojne statističke podatke, među ostalima i taj da se godišnje 400 mladih liječi u bolnicama zbog pretjeranog konzumiranja alkohola

Radi se o aktivnosti u sklopu kampanje 'Razmisli-treba znati stati', a snimljen je u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje. U izradi filma koji je zamišljen kao nastavni materijal za edukaciju u sklopu zdravstvenog odgoja u osnovnim i srednjim školama, sudjelovali su mnogobrojni stručnjaci i poznate osobe. Tako su glumac Enis Bešlagić i komičar Željko Pervan upozorili na opasnosti koje donosi prekomjerna konzumacija alkohola u maloljetničkoj dobi i savjetovali mladima da ne čine pogrešku upuštajući se u prekomjernu konzumaciju alkohola.

Zabrinjavajuće podatke i činjenice u filmu su iznijeli stručnjaci u tom području koji se svakodnevno susreću s pretjeranom maloljetničkom konzumacijom alkohola. Film koji je još uvijek u montaži, namjeravaju u što kraćem roku distribuirati po školama, a bit će dostupan i na internetskim stranicama Agencije za odgoj i obrazovanje.

'Ovo je prvi film koji će snimiti na tu temu, svake godine namjeravamo izdati po jedan film o negativnim posljedicama konzumiranja alkohola', najavio je autor filma Robert Knjaz. Film je, kaže, namijenjen djeci u osnovnim školama da ga pogledaju u 15 minuta i poslije njega raspravljaju. Istaknuo je da film nisu željeli opteretiti hrpetinom statističkih podataka, već ga napraviti tako da ima i njih, ali i riječi stručnjaka, ispovijesti te poruka poznatih osoba.


Pomoćnica ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite Zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba Slobodanka Keleuva naglasila je da je film namijenjen i djeci i roditeljima. 'Vidimo da je osnovna baza roditeljska dom, a ne samo škola', kazala je.

Naglasila je da djelatnici hitne posljednjih godina sve češće posjećuju Kliniku za dječje bolesti kamo odvoze pijane maloljetnike koje pronalaze u okolici škole ili na drugim javnim mjestima. Radi se, dodala je, o imitiranju roditelja ili nekoga tko im je poseban u životu i u svemu tome rješavaju svoje probleme koji su im najveći u toj dobi - ljubavni, školski.

Naročito, istaknula je Keleuva, zabrinjava to što ih pijane na takvim mjestima ostavlja njihovo društvo. Pomoćnica ravnatelja Agencije za odgoj i obrazovanje Sanja Urek istaknula je da je pretjerano konzumiranje alkohola izuzetno štetno i opasno, posebno ako se krene jako rano, što je kulturološki našem narodu blisko, stoga se Agencija i odlučila uključiti u kampanju. Nada se da će ovaj film pomoći u promicanju željene poruke.