DIZANJE MORALNE PANIKE

Evo kako izgleda 'pizza na goloj stražnjici djece u Njemačkoj'

05.06.2014 u 12:00

Bionic
Reading

Podsmijeh i osudu javnosti izazvale su tvrdnje Ksenije Abramović, jedne od perjanica inicijative 'Ne dirajte djecu', kako se u njemačkim školama djeci skidaju gaćice kako bi im se 'na golim stražnjicama mijesilo tijesto za pizzu'. Čitanje dokumenta koji je spomenuta inicijativa objavila kao potvrdu tvrdnji Abramović pokazuje da ništa od navedenog jednostavno nije istina

'Ja sam nedavno bila na jednom seminaru u Londonu, gdje sam razgovarala s kolegama iz Njemačke. To je zaista, to što se tamo radi nije daleko od nas, nije daleko od nas! Dakle, na satu, ovo, samo ću reći ovo i ne bih više o tome... Dijete od devet godina, sat domaćinstva, mijesi se tijesto za pizzu. Mijesi se sa strane i onda, dok još ima onih grudica, stavi se stol ispred razreda, djetetu skinu gaćicu i na stražnjici od djeteta završi se to tijesto od pizze, miješanje tijesta od pizze. Na taj način se pokazuje koliko se treba riješiti straha od bilo kakvog dodira, pa i pizze na stražnjici. To je prestrašno, to je ono što nas čeka! Jovanović se nekoliko puta pozvao na to da bi volio u hrvatskim školama implementirati spolni odgoj po uzoru na onaj u Njemačkoj.'

To su riječi Ksenije Abramović, organizatorice drugog gostovanja ultrakonzervativne američke aktivistkinje Judith Reisman, koja po Hrvatskoj ovih dana promovira svoju knjigu 'Seksualna sabotaža'. Abramović je navedeno izrekla na predstavljanju Reismaničine knjige u Dubrovniku, u okviru bizarne inicijative 'Ne dirajte djecu', kojom se javnost pokušava uvjeriti kako je cilj uvođenja zdravstvenog i građanskog odgoja u škole isporučiti djecu Hrvatske na nemilost pedofila.

Stručna javnost višekratno se oglasila oko neutemeljenih teza koje iznosi Reisman, no čini se da će zvijezda ovogodišnje turneje po Hrvatskoj ipak biti Ksenija Abramović, čelnica udruge Laudato - a prethodno i vrlo aktivna u udruzi U ime obitelji - koja sad pak pokreće katoličku televiziju Laudato TV.

Njezine riječi o djeci koja u njemačkim razredima na domaćinstvu jedna drugoj mijese tijesto na stražnjicama izazvale su podsmijeh s brojnih strana, na što su iz inicijative 'Ne dirajte djecu' odgovorili na svojoj stranici na Facebooku objavivši link na jedan njemački priručnik za spolni odgoj djece u vrtićima; taj 19-stranični dokument potpisuju socijalni pedagozi Oliver Wolf i Cornelia Weller iz Leipziga, a njegov naslov u originalu glasi 'Handbuch Projekt Sexualerziehung in der Kita'.


Riječ je, dakle, o spolnom odgoju za vrtiće, osmišljenom za djecu od četiri godine u kojemu se, između ostaloga, djecu uči 'kako reći NE' u situacijama koje im ne odgovaraju. Među vježbama koje se odgajateljima predlažu od dvoje autora nalazi se i jedna pod nazivom 'Pizzabacken' ili 'Pečenje pizze', čiji je cilj 'opuštanje i relaksacija'. Ukratko, riječ je o tome da djeca podijeljena u parove jedno drugom izmasiraju leđa, a sve je predstavljeno kao proces pravljenja tijesta za pizzu.

Nema riječi o tome da su djeca gola niti da se ikome pred razredom skidaju gaćice, a u igri nije ni nikakvo tijesto, a kamoli da se ono mijesi na goloj stražnjici djeteta! Zapravo, nije riječ ni o satu domaćinstva, kako je izjavila Abramović, niti je išta iz njezina citiranog izlaganja točno, što jasno pokazuje dokument koji je sama na Facebooku objavila inicijativa 'Ne dirajte djecu' kao potvrdu riječi dotične gospođe. Dapače, u dokumentu na koji se poziva inicijativa 'Ne dirajte djecu' nalazi se i fotografija (objavljena u ovom članku) jedne slične vježbe, u kojoj si djeca međusobno masiraju leđa lopticom, a razlika u vježbi 'Pečenje pizze' je u tome što izostaje loptica.

Naravno, treba još naglasiti kako je u Njemačkoj obrazovanje stvar pokrajinskih razina, pa se ne može reći kako je od inicijative 'Ne dirajte djecu' objavljeni priručnik u upotrebi na razini cijele države, kao ni to je li uopće u upotrebi, s obzirom na to da je možda riječ o samo jednom od prijedloga.

U svakom slučaju, sve ono što je Ksenija Abramović ispričala oko miješanja tijesta za pizzu na goloj dječjoj stražnjici u njemačkim školama ne odgovara ni istini niti činjenicama, a inicijativi 'Ne dirajte djecu' svakako treba zahvaliti što je objavljivanjem dokumenta na svojem Facebooku ukazala na to.