MIRIS SA SMETLIŠTA

Nova naknada za 750 obitelji zbog smrada s Jakuševca

05.06.2014 u 12:21

Bionic
Reading

Nakon dvije godine pauze od primanja naknada za umanjenju vrijednost nekretnina stanari Mičevca i Jakuševca dobit će nove naknade - za umanjenu kakvoću življenja zbog neposredne blizine odlagališta otpada. Novost je da će se uz njih na listi isplata naći i stanari Hrelića, čime se brojka primatelja naknade zbog smrada s Jakuševca penje na 750

Gradonačelnikov prijedlog prihvaćen je Gradskoj skupštini većinom glasova. Iako su naknadu za smrad tražili i stanari istočnih dijelova Novog Zagreba, od toga neće biti ništa. Koliko će se točno novca isplaćivati i koje će točno obitelji nastaviti primati naknade, kao i na temelju koje pravne osnove i analize je odlučeno o umanjenoj kakvoći življenja, odgovor nije dan.

'Neću i ne smijem dopustiti da se iznesu imena ljudi. Zamislite vi tog skandala. Problem otpada nije samo problem gradonačelnika, već i državni problem i to ministar jako dobro zna. Ministar treba pljeskati na svaki problem koji se riješi', poručio je gradonačelnik Milan Bandić.


Osnova za isplatu naknade jest prijavljeno boravište prije odlagališta i odnosi se i na nasljednike, a do sada je na osnovi naknade za umanjenu vrijednost nekretnina u 13 godina stanarima Jakuševca i Mičevca isplaćeno 160 milijuna kuna.

'Tražite da se isplati i stanarima ostalih dijelova Novog Zagreba? Onda kažem da trebamo dati svim građanima Zagreba. Ne možete vi dati više nego ja', pjenio se s govornice Bandić. Dodao je da naknada za umanjenu vrijednost nekretnina očekuje i stanare Resnika nakon 2018. Tada bi se Jakuševec trebao zatvoriti, a na Resniku bi trebao biti Centar za gospodarenje otpadom i spalionica.