LA REPUBLICA

Berlusconi od novina traži odštetu od milijun eura

28.08.2009 u 17:12

Bionic
Reading

Predsjednik talijanske vlade Silvio Berlusconi podigao je tužbu protiv talijanskog dnevnika La Repubblice u kojoj od novina traži odštetu od milijun eura, ocijenivši 'klevetom' deset pitanja o svom privatnom životu koje taj list svakodnevno objavljuje, objavio je u petak taj dnevni list lijeve orijentacije

'Prvi put u povijesti informiranja u Italiji, pitanja iz jednog lista našla su se na građanskom sudu', piše dnevnik. Tužba koju je 24. kolovoza na sudu u Rimu podnio i potpisao Silvio Berlusconi, odnosi se na pitanja koja La Repubblica svakodnevno objavljuje već nekoliko mjeseci nakon otkrića afera iz njegova privatnog života.

List je zatražio od premijera da kaže u kakvoj je vezi s mladom Noemi Letiziom, koliko se puta s njome sastao i gdje. Usto je htio doznati je li Berlusconi znao čime se bave mlade žene koje su bile gošće u njegovoj rimskoj rezidenciji, među kojima i escort dama Patrizia D'Addario te da potvrdi kako takvi 'posjeti nisu naštetili' državnim poslovima.

Priznavši da nije 'svetac', šef talijanske vlade je više puta zanijekao da posjećuje malodobnice, za što ga je optužila supruga Veronica, i da nije znao čime se bave žene koje je pozvao u svoju rezidenciju.

Pitanja objavljena u La Repubblici su 'čista kleveta' jer 'čitatelja navode na mišljenje da formulirane rečenice nisu pitanja već tvrdnje', ističe se u tužbi, kako je prenio list. Dnevnik piše da zahtjev za odštetu obuhvaća i informaciju koju je La Repubblica objavila 6. kolovoza, preuzimajući dijelove napisa objavljenog u francuskom tjedniku Le Nouvel Observateur, u kojemu se iznosi hipoteza o ubacivanju ruske mafije u sam državni vrh.

Objavljivanje fotografija sa zabava u Berlusconijevoj vili na Sardiniji na kojima se vide obnažene ljepotice, već je izazvalo bijes Silvija Berlusconija koji je u lipnju najavio tužbu protiv španjolskog dnevnika El Pais.