CRVENI KRIŽ IZVJESTIO

U ratovima u regiji 16 tisuća nestalih

28.08.2009 u 17:02

Bionic
Reading

Voditelj regionalnog izaslanstva Međunarodnog odbora Crvenog križa Paul-Henri Arni izjavio je u petak u Beogradu da se još ništa ne zna o sudbini gotovo šesnaest tisuća osoba nestalih u ratovima na prostorima bivše Jugoslavije, ocijenivši kako vlade tih zemalja moraju učiniti više na njihovu pronalaženju i identifikaciji

'Broj od 15.655 ljudi za čiju se sudbinu ne zna prevelik je za postizanje pomirenja na zapadnom Balkanu. Međunarodni odbor Crvenog križa duboko je zabrinut zbog sporog odvijanja tog procesa i zato želimo poručiti vladama u regiji da nije dovoljno to što se čini', rekao je Arni.

Na tiskovnoj konferenciji u povodu međunarodnog dana nestalih - 30. kolovoza, Arni je izrazio zabrinutost zbog sporosti u pronalaženju i identifikaciji nestalih te ukazao na potrebu da vlade učine sve kako bi riješile što više slučajeva, sukladno međunarodnim pravnim obvezama.

Predsjednik srbijanskoga vladina povjerenstva za nestale Veljko Odalović ocijenio je da pitanje nestalih ne smije biti opterećeno političkim niti kakvim drugim problemima te da je ono najvažnije za rješavanje mnogih problema i put k pomirenju i stabilnosti.

Po podacima Međunarodnog odbora Crvenog križa, tijekom oružanih sukoba na prostorima bivše Jugoslavije prijavljen je nestanak 34.372 osobe, a do sada je rasvijetljeno 18.717 slučajeva.