VESNA PUSIĆ

'Linić je reagirao kao povrijeđena osoba'

31.05.2014 u 19:28

Bionic
Reading

Predsjednica HNS-a i prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić danas je u Vrbovcu poručila da HNS "apsolutno" ostaje u koalicijskoj Vladi te da će odgovorno pridonijeti njezinoj stabilnosti i fokusiranju na postavljene ciljeve.

Bez obzira na aktualni sukob između bivšeg ministra financija Slavka Linića i premijera Zorana Milanovića, Pusić ističe da vladajuća koalicija normalno radi te da u HNS-u uopće ne razmišljaju o mogućnosti raspisivanja prijevremenih parlamentarnih izbora. 'Vlada se treba baviti ciljevima koje si je zacrtala. Što se tiče sadašnjih odnosa u SDP-u, oni se povremeno javljaju u svakoj stranci i moraju se rješavati unutar vlastitih redova, osim u slučajevima kada ih trebaju raščistiti institucija', rekla je Pusić na konferenciji za novinare, održanoj u sklopu prvog od pet planiranih regionalnih sastanaka članova HNS-a.

Upitana za optužbe izrečene na račun premijera Milanovića, Pusić smatra da su one rezultat 'visoke razine povrijeđenosti i osjećaj nanesene nepravde' istaknuvši da 'postoje institucije koje se bave takvim optužbama'. Dodala je da je, kao prva potpredsjednica Vlade, znala da premijer i bivši ministar financija mjesecima ne razgovaraju, no tvrdi da to nije naštetilo radu Vlade.

'U tih nekoliko mjeseci zbog toga nije trpio posao, ali je postalo i očito da je daljnja nemogućnost komunikacije premijera i ministra financija postala preozbiljna prepreka', kazala je Pusić. U ovom trenutku, istaknula je, HNS kao dio vladajuće koalicije, u prvi plan stavlja odgovornost koju imaju prema zemlji, a na temelju povjerenja koje su dobili od građana na prethodnim parlamentarnim izborima. 'Iskustvo koje smo stekli u Vladi i koaliciji pokazuje da je snažan HNS ključan za stabilnost i uspjeh ove zemlje', poručila je predsjednica stranke te istaknula da je zadovoljna radom svojih ministara u Vladi.

Jednog od njih, ministra gospodarstva i potpredsjednika HNS-a Ivana Vrdoljaka novinari su pitali za njegov navodni sukob s predsjednikom NO Ine Sinišom Petrovićem vezan uz pregovore s MOL-om. No, Vrdoljak je na to odgovorio da 'postoje različita mišljenja, no da nije riječ o sukobu'. 'Ne postoji nijedan ministar u Vladi niti bilo tko drugi tko može na drugačiji način voditi pregovore s MOL-om izvan okvira i ciljeva koje je zacrtala Vlada RH', ustvrdio je Vrdoljak.

'Ciljevi su nam razvijanje i čuvanje Ine i njezinih zaposlenika. Ina ne smije biti podružnica MOL-a', istaknuo je Vrdoljak, glavni Vladin pregovarač s MOL-om. Upitan za predloženi novi model korporativnog upravljanja, rekao je da je to prijedlog NO koji su prihvatili i članovi NO od strane MOL-a. Sadašnji model upravljanja nije dobar, Ina propada i ne smijemo to dozvoliti, rekao je ministar, koji je odbio više reći o novom modelu upravljanja dok ne čuje što o njemu misle drugi dioničari. Upitan za informacije da MOL daljnji nastavak pregovora uvjetuje time da on više ne bude pregovarač, Vrdoljak je ustvrdio kako 'ne može MOL uvjetovati tko će biti pregovarač s hrvatske strane'.

'Neće se ponoviti '2007. i 2008., kada je s njima pregovarao Sanader, jer od tada Ina propada. To se neće ponoviti dok god sam ja pregovarač', poručio je Vrdoljak.