ZAVRZALAME OKO TRGOVINE DIONICAMA

Neobičan razlog za smanjenje plaća u Varaždinu

01.06.2014 u 11:18

Bionic
Reading

Zaposlenici varaždinske gradske uprave od idućeg mjeseca dobivat će 10 posto manju plaću, a ušteđenim novcem kupit će se 22 posto dionica poduzeća Parkovi jer postoji bojazan da bi do kontrolnog paketa u tom poduzeću u većinskom gradskom vlasništvu mogao doći bivši direktor Miljenko Ptiček

Parkovi, hortikulturno poduzeće koje je bilo u isključivom vlasništvu Grada Varaždina, djelomice je privatizirano 90-ih godina u vrijeme direktora Josipa Ljubomira Brdara. Tada su zaposlenici, na čelu s njim, kupili 46,7 posto poduzeća, a Gradu Varaždinu je ostalo 53,3 posto. Mali dioničari, zaposlenici i bivši zaposlenici kasnijih su godina prodavali dionice, posebice Miljenko Ptiček koji je zasjeo u Brdarovu fotelju. Ptiček je došao do 20-ak posto dionica koje je prodao u prosincu 2010, nedugo prije uhićenja zbog optužbe za zlouporabu položaja.

Od tada Ptičeka nema u evidenciji dioničara Parkova, ali zato se nedavno pojavila njegova supruga Suzana Ptiček. Iako je imala tek oko dva posto dionica, to je izazvalo zabrinutost varaždinskih gradskih čelnika jer sumnjaju da još neki dioničar(i) prikriveno drže još dionica za bivšeg direktora.

'Bivši direktor je preko svojih opunomoćenika pokušao doći do dionica Parkova koje su bitne za izgled Grada i tako nas ucjenjivati', ustvrdio je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš, dodavši da će moći izravno davati poslove Parkovima ako steknu 75 posto dionica poduzeća, odnosno da će se lakše javljati za EU fondove.

Da bi ostvarili naum, gradski čelnici krenuli su u kupnju dionica od malih dioničara Parkova za 1,6 milijuna kuna. Ništa ne bi bilo sporno da pri tome ne sklapaju predugovore o kupnji dionica po nominalnoj cijeni od 400 kuna, iako se na tržištu dionice Parkova prodaju i po pet puta manjoj cijeni! I to nije sve. Otkup dionica ne nudi se svim malim dioničarima. Među onima koji nisu dobili ponudu Grada Varaždina su Suzana Ptiček i Denis Furudić koji javno tvrde da bi dionice prodali i za manju cijenu od 400 kuna!?

SDP-ovci ljuti

Da bi lakše prošlo smanjenje plaća službenicima za 10 posto, a glavnini ostalih proračunskih korisnika za pet posto radi kupnje dionica Parkova, gradonačelnik Goran Habuš (HNS) predložio je i smanjenje svoje plaće te plaće zamjenika Vjerana Radelića (SDP). Potonjeg je sve to razljutilo, pa je svega dan prije donošenja odluke o smanjenju plaća Klub vijećnika SDP-a u podnio amandman na već dogovoreni rebalans proračuna. Amandmanom su zatražili da Grad Varaždin kupi udžbenike svim učenicima varaždinskih osnovnih škola (i) iz sredstava koja su predviđena za gradsku promidžbu, a koja se doživljavaju kao sredstva za promidžbu gradonačelnika. 'Stav Kluba vijećnika SDP-a Grada Varaždina je da treba štedjeti gdje god se može, ali ne preko leđa naših građana. Primjerice, smatramo da se stavka namijenjena promidžbi Grada može bezbolno smanjiti, jer Grad i vodstvo koji dobro rade, sami su sebi najbolja promidžba', poručili su iz varaždinskog SDP-a, a njihovo obrazloženje podržala je većina vijećnika, tako da roditelji varaždinskih osnovnoškolaca neće morati kupovati knjige za iduću školsku godinu zapravo zahvaljujući - strahu od bivšeg direktora Parkova.

Unatoč svemu tome, Gradsko vijeće staje iza nauma gradskih čelnika da se radi kupnje dionica Parkova smanji plaća zaposlenicima. Tome se suprotstavlja sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika koji upozorava da u Gradu Varaždinu, nakon svih otpuštanja zadnjih dviju godina, danas ima više zaposlenika nego ranije, a troškovi za njihove plaće su veći! Kupnji se stoga usprotivila i zamjenica varaždinskoga gradonačelnika Natalija Martinčević te vijećnik dr. Marijan Cingula koji je upozorio da se kupuju dionice Parkova, iako se ne zna kako posluju jer nema poslovnih izvješća.

'Parkovi ne posluju dobro. Smanjili su broj radnika i povećali administraciju. Grad i sada ima 53 posto vlasništva, a bojim se da ćemo kupnjom dodatnih dionica samo poduzeće koje ionako ovisi o poslovima od Grada još jače staviti pod tople gradske jasle. U vodu padaju teze da se kada je tvrtka u većinskom vlasništvu Grada, mogu direktno dati poslovi njoj. To nema smisla i znači da tada oni mogu imati višu cijenu. Nije ni točno da se bez takvog vlasništva tvrtka ne može javljati na EU natječaje. Takva odluka nije dobra ni za Grad, ni za proračun, ni za građane', dodala je Martinčević govoreći o kupnji dionica poduzeća čija je aktiva u pet godina pala za 18 milijuna kuna.