RUKAVICA JE BAČENA

Ovo je pet pitanja koja pod hitno traže odgovore

30.05.2014 u 11:20

Bionic
Reading

Bivši premijer financija optužio je premijera Zorana Milanovića za ugrožavanje državnih interesa što bi, s obzirom na Milanovićevu funkciju, zapravo bila izdaja. Spočitava mu i uništavanje najveće domaće tvornice slatkiša, pogodovanje MOL-u, gledanju kroz prste bratu i njegovim mutnim poslovima, zloporabu tajnih službi... Optužbe tu ne staju, a njima bi se moralo pozabaviti Državno odvjetništvo. Prvi je korak poziv Liniću na saslušanje

Linić je u gotovo jednosatnoj, dugoočekivanoj konferenciji za medije, polako i studiozno iznio niz inkriminacija na račun Zorana Milanovića. Išao je u detalje koji za laike graniče s gospodarskom forenzikom.

Ovu mučnu situaciju trebao bi raspetljati DORH, a priču oko zloporabe obavještajnog sustava saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost kojem će Linić prijaviti Milanovića. HDZ pak zbog toga saziva sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost. Oko tzv. 'afere šogorica' čeka se pak očitovanje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Puno posla za institucije koje samo trebaju raditi svoj posao.
Koji su to sve navodni grijesi Zorana Milanovića koje je Linić iznio?

1.Milanović radi protiv hrvatskih interesa i Ine

Linić optužuje Milanovića da je preko svoga prijatelja Siniše Petrovića, predsjednika NO-a Ine išao na ruku MOL-u te namjerno zapostavljao hrvatske interese u Ini. Uz to je Linić, koji je u sklopu svojih predstečajnih nagodbi mnogima bio spreman oprostiti porezno dugovanje, htio naplatiti 230 milijuna kuna poreza, što je Petrović navodno odbio.

2.Mali biskviti: Milanović želi uništiti Kraš

Linić premijera optužuje da je podupirao grupacije koje su htjele uništiti Kraš, i to preko Tomislava Ljutića, bivšeg člana Uprave Kraša koji je htio pokrenuti proizvodnju slatkiša te uništiti Kraš uvozom čokolade iz Poljske. Uništavanje domaće proizvodnje trebalo se provesti državnim novcem, tj. kreditom HBOR-a u iznosu od 20 milijuna kuna. HAMAG je dao garanciju na 9,7 milijuna kuna.


3.Premijerov 'nestašni' brat

Linić se zapitao zašto Zoran Milanović toliko štiti donedavnu šeficu Porezne uprave Nadu Čavlović Smiljanec te je sugerirao i odgovor: 'Vjerojatno zbog sprege s bratom Krešimirom Milanovićem.' On je navodno prijateljstvo sa šeficom Porezne iskoristio za neke sporne, možda kriminalne radnje vezane uz svoj biznis. Riječ je o pokušaju zamjene zemljišta na Cavtatu vezano za tvrtku Korner o čemu je tportal ranije opširno pisao. Linić tvrdi kako je Milanović stavio interese obitelji ispred interesa države.

Krešimir Milanović se prema Linićevim riječima preko Čavlović Smiljanec upleo i u slučaj tvrtke Mostarkić iz Slavonskog Broda. Navodno je slavonskobrodska Porezna uprava plaćala najamninu za poslovni prostor toj tvrtki, a u isto vrijeme tvrtka Mostarkić gomilala je porezni dug.

4.Podmetanje dokumenata oko Spačve

Tvrdi da je Zoran Milanović zajedno s Nadom Čavlović Smiljanec podmetao dokumente te se bavio podmetanjem punih godinu dana nakon same završene predstečajne nagodbe Spačve. 'Premijer odjednom s Nadom Čavlović izbacuje procjenu Spačvina zemljišta od šest milijuna kuna, za koju ja ne znam, ali zna premijer i zna Nada Čavlović koja je svaki tjedan sjedila sa mnom na sastancima. Nikad me Nada Čavlović nije izvijestila o procjeni od šest milijuna. U travnju 2014., gospođa Smiljanec me izvještava o tome, tek godinu dana nakon svega', kazao je.

5.Uhođenje

Linić je uvjeren da je Milanović koristio obavještajne službe kako bi ga uhodio i znao za njegove poteze. Smatra da je Milanovićev krajnji cilj strpati ga iza rešetaka. Navodno će Linić već u ponedjeljak tražiti da se time pozabavi i saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

SVE O SUKOBU LINIĆ - MILANOVIĆ PROČITAJTE OVDJE.