DRAGOVAN UVJERAVA

SDP-ovci za nadzor tajnih službi zbog Linićevih optužbi

30.05.2014 u 11:05

Bionic
Reading

Nakon što je optužbe protiv Zorana Milanovića jučer iznio javno, Slavko Linić trebao bi skoro premijera prijaviti i saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Naime, Linić sumnja da je Milanović zloupotrijebio obavještajne službe. Unatoč napetim odnosima u SDP-u i neslaganjima pojedinaca s Linićevim istupom, potpredsjednik Odbora za unutarnju politiku i predvodnik većine u tom tijelu Igor Dragovan kaže da će, ako Linićeva predstavka dođe, odbor provesti nadzor u službama

Linić je na jučerašnjoj press konferenciji u nekoliko navrata Milanovića optužio za zloupotrebu obavještajnih službi. Dapače, kazao je da je Milanović 'određene službe koristio suprotno zakonu, za njegovo praćenje i članova njegove obitelji'.

Zbog toga je najavio i da će zatražiti istragu od saborskog Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost kako bi se utvrdilo je li bilo zlouporaba.

'Ja ne mogu komentirati niti znam nešto o tome niti sam išta čuo, ne želim vjerovati u to, ali želim reći jasno da će Odbor za unutarnju politiku ispitati i argumentirane i neargumentirane navode kako bi se skinula svaka sumnja s mogućih zlouporaba sigurnosno-obavještajnog aparata protuzakonito, ako toga postoji', poručuje potpredsjednik tog odbora Igor Dragovan.

On ujedno predvodi i vladajuću većinu u odboru čiji su glasovi i najvažniji kako bi Linićeva predstavka imala ikakve šanse proći. Osim Dragovana, vladajuću većinu u odboru još čine SDP-ovi Gordana Sobol, Franko Vidović, Marin Jurjević, Igor Rađenović i Nenad Stazić te HNS-ov Milorad Batinić, a vladajućoj većini potporu uglavnom daje i nezavisni Damir Kajin.

Ako je suditi prema riječima Igora Dragovana, svi bi oni eventualno mogli podržati Linićev zahtjev.

'Nema guranja stvari pod tepih, ako postoji ikakva sumnja, odbor će provesti nadzor, vidjeti i utvrditi pravo stanje stvari', uvjerava Dragovan, iako je vladajuća većina nadzor jučer na sjednici odbora odbila.

Naime, nadzor u tajnim službama već jučer su zatražili HDZ-ovi članovi odbora. 'Naš drugi zahtjev je bio taj da Odbor osnuje jednu radnu skupinu za nadzor nad svim sastavnicama obavještajno-sigurnosnog sustava, međutim većina u Odboru koju su činili članovi SDP-a odbila je takve prijedloge. Nije ih briga za ono što se u tim sustavima događa', kazao je jučer HDZ-ov Gordan Jandroković dodavši da smatraju da zbog Linićevih optužbi Odbor mora od predsjednika Ive Josipovića zatražiti da što prije sazove Vijeće za nacionalnu sigurnost.

'Želimo izraziti ozbiljnu zabrinutost zbog mogućih zlouporaba sigurnosnog sustava koji se ovoga puta očito koristi, ako su točne Linićeve riječi, u političkim obračunima, ali unutar jedne stranke. Linić izravno optužuje predsjednika Vlade da koristi policiju i obavještajne službe u političke svrhe kako bi se obračunao s članom stranke s kojim je u konfliktu. Ako je doista točno da je premijer to napravio, to je teška ugroza vladavine prava, teška ugroza temeljnih sloboda i prava', poručio je jučer HDZ-ov Gordan Jandroković.