ODLAZAK FRANJE VUGRINCA

Prešućena smrt jednog od šefova Udbe

03.11.2014 u 12:56

Bionic
Reading

Franjo Vugrinec, šef zagrebačke Udbe, tj. Službe državne sigurnosti, preminuo je u Zagrebu ovoga vikenda. O smrti čovjeka koji je, kao i mnogi njegovi kolege, nakon demokratskih promjena zauzeo visoku poziciju i u Službi za zaštitu ustavnog poretka samostalne Hrvatske, nigdje ni slova. Usto, Vugrinec se spominje i kao aktivni sudionik obrade emigranta Stjepana Đurekovića zbog čega je Njemačka navodno poslala i uhidbeni nalog

Ime Franje Vugrinca najčešće se spominje u kontekstu akcije 'Brk', kojoj je cilj bio operativna obrada Stjepana Đurekovića kojeg se istraživalo u kontekstu financijskih malverzacija u Ini. Vugrinca je Pavle Gaži 1982. imenovao načelnikom Centra SDS-a za Zagreb. U to vrijeme, Josip Perković obnašao je dužnost šefa II. Republičkog odjela za emigraciju, a Josip Mustač šef je republičke Udbe.


Vugrinec je na mjestu šefa zagrebačke Udbe ostao do 1987. Dolaskom demokratskih promjena, traži umirovljenje u svibnju 1990., no prvi ministar unutarnjih poslova Josip Boljkovac tek mjesec dana kasnije imenuje ga savjetnikom pomoćnika ministra unutarnjih poslova za Službu za zaštitu ustavnog poretka.

Kao savjetnik šefa SUZUP-a Smiljana Reljića sastavljao novinarske dosjee, kazao nam je u razgovoru za tportal novinar Željko Peratović, te da je osmišljavao akciju hvatanja navodnih suradnika KOS-a nakon akcije Oluja.