MINISTAR ŠIMONOVIĆ:

Presuda Španoviću za ratni zločin je dvojbena

27.08.2009 u 20:55

Bionic
Reading

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović kazao je za HRT kako presuda za ratni zločin Milanu Španoviću 'ne može biti prihvatljiva'

Na suđenju je svjedočio samo jedan svjedok, a branitelj po službenoj dužnosti priznao je krivnju u ime optuženika koji nisu bili nazočni na suđenju. 'Dobro je da je Španović izručen i da se obnavlja postupak, jer je evidentno da ta presuda ne može biti prihvatljiva s aspekta današnjih pravnih standarda', izjavio je ministar pravosuđa Ivan Šimonović.

Takva, pravno i pravično dvojbena presuda, samo je jedna od mnogih koje su u ratno vrijeme donošene u odsutnosti optuženika. No, unatoč tome, ministar Šimonović optimistički zaključuje da je upravo Španovićevo izručenje pokazatelj naraslog povjerenja u hrvatsko pravosuđe koje na ovakvim slučajevima ima priliku demonstrirati svoju današnju objektivnost.

Španović i još 18 pobunjenih Srba 1993. su u odsutnosti osuđeni zbog premlaćivanja jedne osobe, te zbog rušenja, paljenja i pljačke hrvatskih sela na glinskom području 1991. Sisački sud presudu je donio nakon jednodnevnog suđenja. Svaki od optuženih dobio je 20 godina zatvora.