Hrvatska MINISTAR ŠIMONOVIĆ:

Presuda Španoviću za ratni zločin je dvojbena

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović kazao je za HRT kako presuda za ratni zločin Milanu Španoviću 'ne može biti prihvatljiva'

Na suđenju je svjedočio samo jedan svjedok, a branitelj po službenoj dužnosti priznao je krivnju u ime optuženika koji nisu bili nazočni na suđenju. 'Dobro je da je Španović izručen i da se obnavlja postupak, jer je evidentno da ta presuda ne može biti prihvatljiva s aspekta današnjih pravnih standarda', izjavio je ministar pravosuđa Ivan Šimonović.

Takva, pravno i pravično dvojbena presuda, samo je jedna od mnogih koje su u ratno vrijeme donošene u odsutnosti optuženika. No, unatoč tome, ministar Šimonović optimistički zaključuje da je upravo Španovićevo izručenje pokazatelj naraslog povjerenja u hrvatsko pravosuđe koje na ovakvim slučajevima ima priliku demonstrirati svoju današnju objektivnost.

Španović i još 18 pobunjenih Srba 1993. su u odsutnosti osuđeni zbog premlaćivanja jedne osobe, te zbog rušenja, paljenja i pljačke hrvatskih sela na glinskom području 1991. Sisački sud presudu je donio nakon jednodnevnog suđenja. Svaki od optuženih dobio je 20 godina zatvora.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još